Az R.M.N. premier előtti vetítése február 8-án, csütörtökön este 19 órakor kezdődik a Puskin moziban. Az eseményen a rendező, Cristian Mungiu és a film két szereplője, Moldován Orsolya és Judith State is részt vesznek, majd a vetítés után Dragomán György íróval és Gyenge Zsolt filmesztétával beszélgetnek. A szervezők az angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéshez szinkrontolmácsot biztosítanak. 

A rendező korábbi filmjeit bemutató retrospektív vetítéssorozatot február 9. és 12. között rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseménysorozat a 2007-ben keletkezett, 4 hónap, 3 hét, 2 nap című film vetítésével kezdődik február 9-én csütörtökön 19:30-kor. 10-én, pénteken az R.M.N.-ből tartanak még egy premier előtti vetítést, ezt szombaton 16:30-kor a Dombokon túl követi, végül vasárnap 16:30-kor az Érettségi című filmet nézheti meg a közönség.

 

Az R.M.N. Cannes-ban mutatkozott be. Cristian Mungiu, a román új hullám egyik legfontosabb képviselője gyakori vendég a filmfesztiválon: itt mutatták be az Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap, a Mesék az aranykorból, a legjobb forgatókönyv díját nyert Dombokon túl és a legjobb rendező díjával elismert Érettségi című filmjeit is. Az R.M.N. többnyelvű alkotás: románul, magyarul, németül, angolul és franciául is beszélnek benne, szereplői között pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának magyar színészei is megjelennek.

Az R.M.N. karácsony előtt játszódik. Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol. Amikor a péküzembe, ahol Csilla dolgozik, felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok.