Szeptember 26-án 19 órakor a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma nyitja az idei Szemrevalót, melyben a szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, Benni agresszív kitöréseivel folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig ő csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla. A vetítés után a közönség találkozhat a film egyik főszereplőjével, az édesanyát alakító Lisa Hagmeisterrel, az október 5-i vetítés után pedig kerekasztalbeszélgetés lesz a téma magyar szakértőivel.

A Határhelyzetek elnevezésű blokkban vetítik még a Talajt vesztve című osztrák pszichodrámát, mely „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről“ beszél, az Angelo pedig valós eseményeken alapszik: a híres bécsi „udvari mór“ történetét meséli el.

Talajt vesztve (fotó: Szemrevaló)

A Látszólag hétköznapi válogatásban pereg majd egy áruházi szerelem viszontagságos történetét elmesélő Polcok között című alkotás. A végső csattanó című vígjátékban a 89 éves Gertrudhoz betoppanó elegáns angol úr azt állítja, leveleztek a szépkorúak randioldalán, Gertrud viszont erre nem emlékszik. A több díjat is nyert Friss levegő kell a fiúnak című vígjáték az Oscar-díjas Caroline Link legújabb filmje, 2018-ban hazájában ez volt a legnézettebb német film.

A Kaviár egy sziporkázó és nagyon aktuális, eltérő kultúrákat ütköztető gengszterkomédia, míg Anca Miruna Lăzărescu Mit nekem boldogság című dramedy-ben a 12 éves Jessica szívesen cserélne sorsot testvérével, még ha Sabrina súlyos beteg is. Végül a Vesszenek az öregek egyszerre tragikus és komikus film a közösségi médiára kattant ifjúságáról.

Kaviár

A Folyamatos múlt blokkban lesz az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert, valós eseményeket feldolgozó Gundermann, mely a keletnémet énekes – és STASI-ügynök - életét mutatja be, valamint a Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölték új munkája, a Mű szerző nélkül. Szeptember 28-án a 19 órai vetítés után György Péter esztétával beszélgethet a közönség.

A trafikos megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a Berlin fölött az ég és a Vitus című filmjei vetítésével is emlékezünk. A film rendezőjével, Nikolaus Leytnerrel október 4-én találkozhat a közönség.

Berlin fölött az ég

Végül a Legendák nyomában válogatás vetítik a Zwingli című alkotást, mely 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak. A film rendezője, Stefan Haupt szeptember 30-án a fesztivál vendége lesz. A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig. A Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilmben a nyilvánosság elől visszavonult zenészt keressük, a Bicska Maxi – Brecht Háromgarasos filmje pedig egy soha el nem készült film történetét meséli el.

Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd. A program további részleteiért keresd fel a fesztivál honlapját vagy Facebook-oldalát.

borítókép: Gundermann