Március 2-án 10 európai sorozatterv mutatkozott be a koprodukcios sorozatok pitchfórumán. A berlini filmfesztivállal párhuzamosan megrendezett Berlinale Co-Pro Series legjobbjának a Balatoni Brigád című, 8 részesre tervezett kémthrillert választották - közölte a Cineuropa. A Séries Mania Project Exchange Award meghívást jelent a Séries Mania Fórumba, amit augusztus 30 és szeptember 1. között tartanak a franciaországi Lille-ben.

"Az egyedi tóparti, napsütötte környezet, a karakterek komplexitása és a friss, a retró érzést remekül magába foglaló hangvétel miatt választottuk ezt a történetet. Ez a kosztümös kémdráma egy olyan történelmi korszakba vissz viszza, amiről az összes európai azt gondolja, hogy ismeri, ez pedig lehetővé teszi, hogy egyszerre gondolatébresztő és szórakoztató módon foglalkozzunk a múltunkkal" - méltatta a magyar projektet Laurence Herszberg, a Séries Mania alapítója és igazgatója.

A Balaton Brigád című thrillersorozat producere Krigler Gábor, vezető rendezője pedig az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó. A hazai gyártócég a budapesti Joyrider. A Balaton Brigád egy különös hangulatú, történelmi thriller, mely a magyar tengernél játszódik a nyolcvanas évek derekán.

Hangulatkép a sorozathoz / fotó: Joyrider

A Stasi különleges egysége a tónál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott. A brigád meghasonlott vezetője saját, elhidegült családját is kénytelen megfigyelni, miközben maga is a disszidáláson gondolkodik, és furcsa kapcsolatot alakít ki egy magyar belügyessel. A német és magyar nyelvű széria írói Krigler Gábor (Aranyélet, Terápia) mellett Lovas Balázs és Lengyel Balázs.

Az események igencsak felgyorsultak a sorozat körül: nem elég, hogy díjat kapott Berlinben, a RTL Klub is beszállt a projektbe - tudta meg a Variety. A koprodukció hazai finanszírozása tehát már megoldottnak tűnik, a külföldi részén kell még dolgoznia a Joyíridernek.

"Egy erős német partnerrel szeretnénk társulni, aki segít nekünk eljutni a német nyelvű országok csatornáihoz. továbbá segít a német finanszírozás előteremtésében, a forgalmazási jogok globális eladásában és a projekthez csatlakozni kívánó tehetségek megtalálásában" - mondta el Krigler Gábor a Varietynek, milyen célokkal vettek részt a pitchfórumon.