A Friss Hús szervezői 2021 januárjában 4 izgalmas, díjnyertes magyar kisfilmet tesznek elérhetővé a rövidfilmes mustra 2019-es és 2020-as terméséből.

Január 18-tól egy hétig megtekinthető a 2020-as Friss Hús legjobb magyar élőszereplős rövidfilmje, Kölcsey Levente Szünet című alkotása. A film főhőse a 16 éves Zoli, akit szülei ki akarnak íratni a szakközépiskolából, hogy inkább dolgozzon. Az iskola igazgatója a procedúrán szeretne mielőbb, a két óra közötti szünetben túl lenni.

Limitált ideig, január 23-24-én, azaz 48 órán át lesz elérhető Szilágyi Fanni és Szilágyi Gábor Orsi és Tenshinhan című műve. A Friss Hús 2020 magyar versenyfilmjeként szerepelt kisfilm a stáb egyik kedvenceként került be a válogatásba. A történetben a Dragonball-rajongó kisfiú erején felül próbálja kiharcolni nővére, a tinédzser Orsi figyelmét.

Orsi és Tenshinhan

Tóth Luca animációs filmje, a Lidérc úr a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált 2019-ben, azóta pedig közel 90 fesztiválon szerepelt és 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring-díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon. A január 25-től látható alkotásról így ír a rendező: “Lidérc úr lelki karanténjának történetét melegen ajánlom mind a mentális karanténjukban bujkálóknak, mind a hatóságilag lepecsételt ajtóval rendelkezőknek.

Január 27-től válik elérhetővé Csoma Sándor Casting című alkotása, mely a 2019-es Friss Hús versenyfilmjeként indult, azóta számos díjat besöpört. A pornóiparban játszódó kisfilm elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, és Léa Seydoux is méltatta.

A Friss Hús nemzetközi programjából további 5 alkotás látható online limitált ideig januárban. A 2019-es Friss Hús Queer szekció közönségdíjasa a bolgár Slava Doytcheva esküvői coming outról szóló, Whole című rövidfilmje volt. Az I'm Going Out For Cigarettes animációs alkotás 2019-ben a zsűri különdíját nyerte el. A francia film főszereplője a 12 éves Jonathan, aki nővérével, édesanyjával és meglehetősen furcsa, a bútoraikban élő férfiakkal osztja meg mindennapjait.

I'm Going Out For Cigarettes 

A sötét humorú, norvég Glass House főhőse hónapok óta tartó boldogtalanságát a lehető legjobb pillanatban tervezi megosztani: a családi vacsoraasztalnál. Az Athénban játszódó, egy hosszú beállítással felvett Patision Avenue az élete főszerepére készülő fiatal színésznőt követi, ám egy telefonhívás elég, hogy elinduljon a lavina. A világszerte több, mint 80 díjat besöpört Retouch pedig a modern iráni házasságról mesél megrázóan.

A 9 rövidfilmet a Friss Hús Facebook-oldalán keresztül lehet elérni. A 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a tervek szerint 2021 tavaszán rendezik meg.

címlapkép: Blénesi Kincső a Castingban