Batthyány-Strattmann Lászlót életútjának elismeréséül 20 évvel ezelőtt avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa. A film premierjén, amelyet a budapesti Ráday Házban rendeztek, Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke, a film producere elmondta, a Magyar Batthyány Alapítvány civil szervezetként feladatának tekinti a Batthyány család örökségének ápolását, amibe beletartozik az épített örökségen túl a szellemi, lelki örökség és értékek megismertetése és azok átadása a jelen és a jövő generációi számára. A bemutatón részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Balog Zoltán református püspök is, aki az esemény fővédnöke volt. 

Mint a film producere felidézte, Batthyány-Strattmann László (1870-1931) szemészorvosként vált híressé, akit a közvélemény a "szegények orvosaként" ismer, hiszen ingyenesen gyógyította a súlyos szembetegségben szenvedőket, több ezer ember látását mentve meg ezáltal. Élete során több mint harmincezer szemműtétet végzett. Hozzátette, 2023 több szempontból is kiemelkedő év az alapítvány számára: egyrészt Batthyány-Strattmann László Boldoggá avatásának 20. évfordulójára készülnek, melynek mottója "Nyisd ki a szemed és láss!". Emellett ebben az évben indulnak felesége, Coreth Mária Terézia boldoggá avatásának előkészületei.

Elmondta azt is, hogy az eseménysorozat keretében számos vidéki helyszínen - egyebek mellett Körmenden, Szombathelyen Kaposváron és Felsőörsön kívánják megismertetni a nagyközönséggel az orvos életútját bemutató 50 perces dokumentumfilmet.

Forrás: MTI / Címlapkép: Batthyány-Strattmann László