A Pressburg című sorozat többnyelvű közegben játszódik, és a nemzetiségek mindennapjait mutatja be a kisebbségi közegben. A sorozatban Pozsony nemcsak egy helyszín, de teljes értékű szereplővé is válik. A történet két főszereplője Attila, egy nemzeti érzelmű vidéki magyar fiú, és a többnyelvű, multikulturálisan gondolkodó pozsonyi Zita. A lokális, magyar nemzeti identitás találkozása a multikulturális pozsonyi és világpolgári szemlélettel egy sor humoros szituációt és félreértést eredményez, egyben teret is ad, hogy a néző elgondolkodhasson és új kontextusban értelmezze a szlovákiai nemzetiségi identitásokat. A sorozatban fontos szerepe lesz a Felvidéki Betyárok nevű titkos, földalatti csoportnak is, amelynek tagjai magyar feliratokat helyeznek el vasútállomásokat és matricázzák a boltok kirakatait.

Az alkotók szerint a sorozat műfaja dramedy lesz, a szereplők pedig magyarul és szlovákul is beszélnek majd benne. A nyolc részesre tervezett sorozat epizódonként 22 perc hosszú lesz.

Werkfotó a Pressburg forgatásáról

A Pressburg ötletgazdája és rendezője a komáromi származású, tíz éve Pozsonyban élő Molnár Csaba, aki a Horná Dolná című vígjátéksorozat és A rendes ember című film rendezője. A sorozat operatőre Lukáš Teren, a forgatókönyvet pedig Jakub Medvecký, Molnár Csaba, Lucia Molnár Satinská, Lengyel Dia és Varga Emese írta.

A sorozat férfi főszereplője a komáromi Matusek Attila, aki színházi rendezőként is tevékenykedik, az ő nevéhez fűződik a komáromi Hamlet és a kassai Bugrisok című előadás is.

A sorozat a Pressburg Partners Production és az RTVS koprodukciójában készül, a KULTMINOR, az AVF és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával. 

Molnár Csaba, a Pressburg rendezője
Forrás: Új szó / Képek forrása: Pressburg tévésorozat Facebook