A fiatal animációs tehetségek kibontakozását segíti a november végén induló CEE Animation Workshop. A három alkalmas, nemzetközi képzés során a résztvevők szakértők segítségével fejleszthetik projektjeiket, közben pedig a globális trendek, a marketing és a gyártási stratégiák terén is képbe kerülhetnek. A jelentkezési határidő 2019. augusztus 31., további részletek itt.

Nem csak nézőként, hanem szakmai szempontból is érdemes bekarikázni a naptárban a 15. BuSho rövidfilmfesztivál hetét (2019. augusztus 27. – szeptember 1.) Az utóbbi idők legjobb hazai és nemzetközi kisfilmjeit felvonultató vetítéseken túl egy fontos szakmai programra is sor kerül, amelynek során megismerheted, milyen sokféle támogatási lehetőségeket kínál a MEDIA alprogram a filmes szakmának, különös tekintettel a produceri támogatásokra. A Kreatív Európa Iroda bemutatójának időpontja 2019. augusztus 31. 15:30, helyszíne a Puskin Mozi Körhinta terme.

Az Inkubátor Program 2019-es nyertesei (fotó: Filmalap/Posztós János)

A Magyar Nemzeti Filmalap ismét meghirdette a pályakezdő rendezők első egészestés mozifilmjének elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot. Idén már tévés referenciával is lehet jelentkezni és a támogatás összege is nőtt. A jelentkezés határideje 2019. szeptember 1., a pályázatról bővebben itt írtunk.

Feltörekvő filmes szakemberek (rendezők, producerek, színészek, forgatókönyvírók, operatőrök, vágók, látványtervezők, filmforgalmazók, filmhang tervezők és zeneszerzők) előtt nyílt meg az út a Berlinale Talents programjára (2020. február 22-27. Berlin). Pályázni 2019. szeptember 2-ig lehet, a további tudnivalók itt lelhetők fel. 

Forgatókönyvírók figyelem! Továbbra is várja a pályamunkákat a Filmjus Alapítvány műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra, forgatókönyv fejlesztésre, illetve filmelőkészítésre vonatkozó pályázata, melynek ősszdíjazása 10.000.000 Ft.  A pályázat határideje 2019. szeptember 11., tovább iinformációk itt, a pályázati adatlap letölthető a Filmjus honlapjáról.

A MIDPOINT Feature Lab pitch fórumának 2019-es nyertesei, a Valami madarak alkotói (fotó: Karlovy Varvy filmfesztivál)

Nemrég számoltunk be a legutóbbi MIDPOINT Feature Lab magyar nyerteséről, a Valami madarak című filmtervről, amelynek megvalósulását nagy összegű díjjal segítették elő a Karlovy Vary filmfesztiválon. Most ismét itt a lehetőség az első és második filmes magyar alkotók számára is, hogy részt vegyenek nagyjátékfilmes projektjeikkel az intenzív képzési és networking programban, amelynek végállomása a rangos pitch forum. A jelentkezéseket 2019. szeptember 13-ig lehet küldeni, további részletek itt.

Negyedik alkalmommal rendezik meg a Magyar Klipszemlét (2019. október 10.), a legjobb videó klipet másfélmillió forinttal jutalmazza a szakmai zsűri, emellett pedig további értékes nyereméneket is kiosztanak majd az Akvárium Klubban megrendezésre kerülő eseményen. A műveket 2019. szeptember 15-ig várják, bővebben itt olvashatsz róla.  

Nemzetközi koprodukcióban valósulhatnak meg azok a fejlesztés alatt álló dokumentumfilmtervek, amelyek alkotói részt vesznek a három alkalmas EURODOC képzésen. A fejlesztés, finanszírozás és szakértői konzultáció etapokra bontott workshopokra 2020-ban kerül sor, jelentkezni viszont 2019. október 31-ig van lehetőség. Még több információ itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa Média Irodához!

Borító: Berlinale Talents (Fotó: sydneysbuzz.com)