A dok.incubator egy több mint tíz éve működő dokumentumfilmes műhely, amelyben már mintegy 150 film készült el, amelyek aztán a világ legnagyobb fesztiváljain mutatkoztak be és nyertek díjakat. Az első Magyarországon megrendezésre kerülő kiadására négy dokumentumfilmes projektet válogattak be. 

Álmok alkonyatban (HU/RO)

rendező: Simó Ibolya, vágó: Kővári Szabolcs, producerek: Petrovits Genovéva & Bács Adrienn



Erdély elszegényedett falvait jórészt idősek lakják. Egész életükben kétkezi, mezőgazdasági munkából éltek. Karakterüktől idegen, hogy önmaguk jólétében gondolkodjanak. Isu, a harmincas éveiben járó szociális munkás, fenekestül felforgatja az életüket amikor kihívás elé állítja a közösség tagjait. Felhívása első hallásra egyszerűnek tűnik: SOSINCS KÉSŐ ELKEZDENI ÉLNI.

Papa (HU)

rendező: Ponczók Attila, vágó: Kiss Wanda, producer: Kocsó Ábel, ko-producer: Stern Péter

A Papa egy szituatív jelenetekre épülő megfigyeléses dokumentumfilm, amelyben a rendező nagypapája, Zoli bácsi, szociális és lelki otthon keresését követjük végig. Főhősünk a 79 éves Ponczók Zoltán, azaz Papa, ahogy mindenki hívja a „Nyolcban”. Régiségek felkutatása, a hajnali piacozások, az asszony főztje, és gyermekei ösztönözték főhősünket, de szeretett felesége hirtelen elvesztése mindent megváltoztatott. Papa elhelyezése a családi életére is rányomta a bélyegét, míg végül az átmeneti szálló marad az egyetlen megoldás. Átmeneti szállón lakik lassan két éve, miközben abban bízik, hogy bekerülhet egy idősek otthonába, de több éves a várólista…

2158 történet (DK/HU)

rendező: Ida Marie Gedbjerg Sorensen, vágó: Rudas Marianna, producerek: Meggyes Krisztina & Rikke Tambo Andersen

A 2158 történet című dokumentumfilm egy óda a mozihoz, amelyet egy napló felfedezése ihletett, amelyben egy magyar munkás 2158 mozilátogatását rögzítette. Egy megtépázott családot ismerhetünk meg, amelyet csupán az akciófilmek iránti szenvedély egyesít. A naplóból megismert filmek részletei révén bepillanthatunk a családtagok személyes történeteibe, álmaiba. A napló feltárása során a fiatal filmrendező felveti a kérdést, hogy miért azok a legjobb filmek, amelyek elfeledtetik velünk önmagunkat.

Szia, Sári! (HU)

rendező: Haragonics Sari, vágó: Erdélyi Flóra, producerek: László Sára & Mátis Inez



A Szia Sári! egyedülálló nézőpontból mutatja be három újrakezdés előtt álló, olykor magányos, ám életvidám férfi életének egy-egy fontos fordulópontját. Sári, a rendező 12 éve veszítette el édesanyját, aki az 1980-as évek óta megállíthatatlanul forgatta a család mindennapjait. Most Sári folytatja édesanyja küldetését. Apja (Laci, 60), unokatestvére (Bendegúz, 40) és öccse (Zalán, 25) történetén keresztül a rendezőnő öniróniával mesél a közös magány áthidalásáról, az újrakezdés dilemmáiról és arról, hogy mindenkinek magának kell megküzdenie a démonaival, azonban a feltétel nélküli szeretet és elfogadás biztonságos környezetet teremt a változáshoz és segít szembenézni az élet kihívásaival.

A dok.incubator HU a MADOKE társszervezésében valósul meg, a Kreatív Európa Média program, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.

Forrás: MADOKE / Címlapkép: Álmok alkonyatban