Az egyéves Megayouth nevű forgatókönyvíró-verseny mentorprogramjában az öt döntős ötletéből forgatókönyvet fejlesztettek, a díjkiosztóval egybekötött szakmai napon workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken kérdezhette a filmeseket az új generáció. A Megafilm forgatókönyvírói felhívására több mint 150 pályamű érkezett, a szakmai mentor programban olyan tapasztalt filmes szakemberekkel dolgozhatott együtt az öt döntős, mint Divinyi Réka, Dombrovszky Linda, Somogyi György és Bendi Balázs.

A szakmai zsűri díjazta az első három helyezettet, továbbá egy közönség-díj is gazdára talált a helyszínen jelenlévők szavazatai alapján. A díjazottak szakmai lehetőségeket és pénzjutalmakat kaptak.

A sorozattervek bemutatói alapján a közönségdíjat a 19 éves Molnár Mátyás Benedeknek ítélték oda, aki A cinkotai asszonygyilkosság munkacímen futó, századfordulós noir-thriller hangulatú projektjével nyűgözte le a zsűrit és a díjátadó nézőit egyaránt. A díjat Dobó Kata színész-rendező adta át:

Bátor dolognak tartom, hogyha valaki ezt a szakmát választja. Én csapatjátékos vagyok a színészetben is és a rendezésben is, tehát el tudom képzelni milyen az, amikor az ember leül az üres monitor elé, néha felbukkanó alkotói válságával, démonjaival. Mi filmesek már a csodálatos munkátoknak a végeredményét kapjuk meg és csinálunk belőle egy – jó esetben – fantasztikus filmet. Azért is nagyon bátornak tartanak titeket, mert iszonyatosan őszintének kell lenni ahhoz, hogy jó történeteket írjatok. Úgyhogy remélem, hogy találkozunk majd a szakmában!

A harmadik helyezést Boros Éva Júlia munkája nyerte; a 19 éves forgatókönyvíró a Te öltél meg előbb című pályaművével hívta fel magára a figyelmet, ami egy bántalmazott testvérpár apagyilkosságba torkolló kálváriáját mutatja be. A díjat Helmeczy Dorottya, Balázs Béla-díjas producer adta át: 

Benne voltam a kiválasztás folyamatában, nehéz helyzetben voltunk, mert vannak megvalósíthatósági szempontok, vannak nézői szempontok. És van egy nagyon fontos szempont, ami miatt nagyon örülök, hogy én adhatom át neked ezt a díjat. A filmezés és a művészet folyamatos szenvedély, szerelem, emberi és szakmai tisztelet, hosszú-hosszú évtizedeken keresztül. Ha ugyanezzel a kitartással űződ tovább, akkor mindent el tudsz érni.

A szakmai közönség Molnár Mátyás Benedeknek ítélte oda a második helyet a már korábban említett, A cinkotai asszonygyilkosság című ötletéért. A díjat Kálomista Gábor Balázs Béla-díjas producer adta át: „Örülök, hogy a fiatalok ilyen lelkesedéssel és sikerrel küzdöttek. Még egyszer gratulálok. Fiatal vagy és nagy jövő áll előtted.

Vitályos Eszter és Ulics Balázs

Az est fődíját a 25 éves Ulics Balázs Filézett viszonyok című projektje érdemelte ki. A koronavírus inspirálta sokszereplős története egyszerre krimi, fekete komédia és korkép a járvány utáni világról, mai tinédzserek szemszögén keresztül. A fordulatos sorozattervért járó díjat Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára adta át:

Szívből gratulálok, kedves Balázs, és talán szabad elmondanom, hogy én, mint közönség a te filmedre szavaztam. Ugyan csak ma este csöppentem bele ebbe a rendkívüli egy évbe, ami mögöttetek van, de lenyűgöző mindannyiótoknak az ötlete. Azt kívánom nektek, hogy legyetek kitartóak és legyen mindig alázat bennetek a munka iránt, mert ezzel a két dologgal lehet igazán nagy sikereket elérni” – mondta
Vitályos Eszter.

A díjátadóval párhuzamosan a Megafilm elmúlt 25 évéről készült tárlatot is megnézhette a közönség; eddig soha nem látott fotókat állítottak ki olyan filmekből, mint a Csak szex és más semmi, Kaméleon, Zimmer Feri, Nyitva vagy az El a kezekkel a papámtól!

címlapkép: Kálomista Gábor és Molnár Mátyás Benedek