A négy napon át tartó sorozat Várkonyi Zoltán 1963-ban készült politikai krimijével, a Fotó Háberrel indul, a főszerepben Latinovits Zoltánnal és Ruttkai Évával. A titkos anyagokat gyűjtő fotóstúdió és az elhárításnál dolgozó munkatársuk izgalmas története a hazai operatőrszakma egyik nagy alakja, Hildebrand István lencséin keresztül kel életre.

Várkonyi klasszikusát Reich Péter harminc évvel későbbi életérzés-mozija követi, melynek forgatókönyvét Hazai Attilával együtt írták. A Rám csaj még nem volt ilyen hatással egy szabadúszó fotós hétköznapjaiba enged betekintést, a háttérben a rendszerváltást követően egyre szerteágazóbban burjánzó budapesti underground miliőjével. A kordokumentumnak is minősíthető filmet tulajdonképpen a cím által is sugallt szerelmi történet teszi játékfilmmé, melyet a később a rendezésbe is belekóstoló Klöpfler Tibor fényképezett.

 

Kedden Vancsó Zoltán fotográfus projektje, az Álomvölgy – Az üresség felfedezése című kísérleti munka képviseli a hazai vonalat. A bő egy órás, szöveg és történet nélküli, kizárólag az alkotó képeit felhasználó fotófilm meditatív trip, melynek során a néző a városból az erdőbe menekülhet, hogy Vancsó lencséin keresztül eljusson a belső harmónia állapotáig. Szerdán Zolnay Pál 1972-ben bemutatott játékfilmjét, a Fotográfiát tekinthetjük meg az eredeti, 35 milliméteres kópiáról, amelyre Ragályi Elemér festette fel képeit. A vidéket járó fényképész és retusőr története egyúttal főhajtás a szociofotózás és -filmezés gyakorlata előtt.

Fentieken túl látható lesz még Charlis Siskel Oscarra jelölt dokumentumfilmje, a Vivian Maier nyomában, Wim Wenders egy másik világhírű fényképészről, Sebastiao Salgadoról szóló mozija, A föld sója, illetve a napokban debütáló egészestés portréfilm Robert Mapplethorpe amerikai fotóművészről és botrányhősről, a Mapplethorpe: Look at the Pictures. A vetítést követően, egyben a négy napos válogatás záróakkordjaként azzal a Dobos Tamás fotográfus-operatőrrel beszélgetnek a szervezők, akit fiatal kora ellenére már számos szakmai elismeréssel díjaztak a filmművészet különböző területein, így dokumentumfilmekben, kisfilmekben vagy nagyjátékfilmekben végzett munkáiért.

június 27. (hétfő)

18:00 Fotó Háber (Várkonyi Zoltán, 1963, 98')

20:00 Rám csaj még nem volt ilyen hatással (Reich Péter, 1993, 80')

június 28. (kedd)

18:00 Álomvölgy - Az üresség felfedezése (Vancsó Zoltán, 2012, 68')

19:30 Vivian Maier nyomában (Charlie Siskel, 2013, 83') - feliratos

június 29. (szerda)

18:00 Fotográfia (Zolnay Pál, 1972, 77')

20:00 A Föld sója (Wim Wenders, Juliano Riberio Salgado, 2014, 110') - feliratos

- Kísérőfilm: Sóhajtenger - Kuba (Vancsó Zoltán, 2005, 5')

június 30. (csütörtök)

18:00 Mapplethorpe: Look at the Pictures (Randy Barbato, 2016, 108') - feliratos

20:00 Beszélgetés Dobos Tamás fotográfus-operatőrrel