Szombaton mutatják be A tanú című film eredeti, 1969-ben készült, cenzúrázatlan változatát, Reisz Gábor Rossz versek című drámáját és a Ruben Brandt, a gyűjtő című thrillert. Közben közönségtalálkozót tartanak, ahol Reisz Gáborral és Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével lehet beszélgetni. Augusztus 8-án, vasárnap délután az 1983-ban készült Vízipók, csodapók és az 1986-ban készült Macskafogó című film felújított változatát vetítik, este pedig Dobó Kata Kölcsönlakás című vígjátékát mutatják be. A vetítés előtt közönségtalálkozót tartanak a film egyik szereplőjével, Szabó Simonnal.

Dobó Kata: Kölcsönlakás

A Rómer Házban szeptember 5-én délután a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című thrillert mutatják be Schwechtje Mihály rendezésében. A vetítés után beszélgetést tartanak a film két szereplőjével, Herr Szilviával és Rácz Dáviddal. Későb az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című drámát vetítik. A Magyar Ispitában az 1969-es év magyar és nemzetközi filmjeinek magyar nyelvű plakátjaiból nyílik kiállítás, ahol egyebek mellett A tanú egy eredeti plakátja is látható lesz.

Pénteken A Rómer Házban az Ida című lengyel-dán drámát és a Hidegháború című, lengyel-francia-angol romantikus drámát vetítik. Szombaton diafilmeket vetítenek gyermekeknek, bemutatják A tolonc című némafilmet a Hoppáré zenekar közreműködésével, az Őfelsége pincére voltam című cseh és szlovák romantikus vígjátékot, a Hétvégi ház eladó című cseh drámát, valamint epizódokat vetítenek a Szellemvárosok című sorozatból, amely elhagyott városokkal, falvakkal, magyar-szovjet laktanyákkal, bunkerekkel és egyéb elfeledett épületekkel, járművekkel foglalkozik.

Szász Attila: Apró Mesék

Vasárnap német nyelvű diafilmeket vetítenek gyermekeknek, majd az Apró mesék című magyar történelmi filmet, amely után közönségtalálkozót tartanak Szász Attila rendezővel és Kerekes Vica főszereplővel. Bemutatják a Heten, mint a gonoszok című, 1943-ban készült magyar vígjátékot, a Halálos tavasz és a Toprini nász című, 1939-ben készült filmeket.

Pénteken ismeretterjesztő filmet vetítenek, amely a British Museum legújabb, Hokuszai című kiállítását, valamint Hokuszai Kacusika, az egyik leghíresebb japán képzőművész életét és munkásságát mutatja be. Másnap Az ember tragédiája című animációs filmet vetítik, majd Jankovics Marcell rendező részvételével közönségtalálkozót tartanak. Vasárnap A püspök reggelije címmel vetítenek egy magyar-román dokumentumfilmet, amely Márton Áron püspök első ötven évét ismerteti. Később a pápai bazilikákról láthat a közönség egy olasz dokumentumfilmet, végül Török Zoltán A fehér szarvas című dokumentumfilmjét.

Forrás: MTI / Borítókép: Rossz versek