Mielőtt a világ leghírhedtebb diktátora lett, Kim Dzsongil az Észak-koreai Propaganda és Agitációs Minisztériumot és annak filmstúdióit irányította. Mivel ambiciózus terveihez nem állt rendelkezésére elegendő tehetség, elraboltatta Dél-Korea leghíresebb színésznőjét és annak férjét, az ország legnépszerűbb rendezőjét és producerét. Az elrabolt álompáros sorra készítette Észak-Korea legjobb filmjeit, ám közben kidolgoztak egy olyan szökési tervet is, melyet bármelyik hollywoodi kasszasiker megirigyelhetne.

A Kim Dzsongil bemutatja (The Lovers and the Despot) egy fiatal, ambíciózus dél-koreai filmrendezőről, Szin Szangokról és a gyönyörű színésznőről, Cshö Unhiről szól, akik a háború sújtotta Dél-Koreában ismerkednek meg, egymásba szeretnek és ők lesznek a hetvenes évekre az ország legnépszerűbb művész-házaspárja, a sorozatban készített, sikeres filmjeik miatt.

Ám Cshö-t 1978-ban észak-koreai titkos ügynökök rabolják el Hong Kongban, hogy Kim Dzsongil színe elé vigyék. Szin-t párja után kutatva szintén elrabolják Hong Kongban, börtönbe vetik Észak-Koreában, majd 5 év múltán Kim Dzsongil maga egyesíti őket, „udvari” filmeseinek kiáltva ki őket. Cshö és Szin rögtön a szökésüket kezdik tervezni, ám előtte még leforgatnak 17 játékfilmet, megteremtve ezzel az észak-koreai filmipart, a diktátor nem kis örömére.

A film világbemutatója a 2016-os Sundance filmfesztiválon volt, a hazai premier 2018. június 7-én lesz.

Forrás: magyarhangya