A rendszerváltozás után, amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak, a középkorú Czettl Andor (Cserhalmi György) egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János (Derzsi János) súgta be őt.

 
Részlet a filmből:

"Szerettem volna foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert úgy éreztem, hogy a magyar filmben ez tabu, miközben nagyon jó román filmeket láttam ebben a témában. Azon gondolkoztam, hogyan lehetne Magyarországon foglalkozni ezzel úgy, hogy nem a múltba révedünk, hanem a jelenben fogjuk meg. Nagyon sok ügynöklista jelent meg mostanában, amin csak nevek vannak. Ez úgy működött akkoriban, hogy amikor valakit bevittek, akkor aláírattak vele valamit, ami azt jelenti, hogy most rákerült ezekre a listákra akkor is, ha nem is jelentett soha. Az ilyen dolgok tönkreteszik egy ember életét, anélkül, hogy valójában tudnánk, hogy mit követett el. Ekkor jutott eszembe, hogy ezek a listákat készítő emberek ugyanúgy feljelentenek - az állambiztonság helyett a közvéleménynek. Sokat olvastam, kutattam a témában - de végül úgy alakult, hogy aDrága besúgott barátaim egy lélektani dráma lett. Szembe kell nézni a saját történelmünkkel, az nem lehet, hogy négy évente mindent eltörölnek, nulláról újrakezdünk, átnevezzük az utcákat. Remélem, hogy ezzel a filmmel erre is van lehetőség, hogy közösen gondolkozzunk a történelmünkön, vállaljuk fel a hibáinkat." - mondta a rendező a filmhunak adott interjújában

 
A vetítés helye és ideje:
 
2012. november 5. 20 óra
Örökmozgó mozi, Erzsébet krt. 39.
 
A film után az alkotókkal beszélgetünk, moderátor Müllner Dóra. 
 
Játék!
 
3x2 jegyet sorsolunk ki a vetítésre: az info@forum.film.hu címre várjuk a helyes megfejtéseket november 4-én éjfélig, a nyerteseket az emailcímükön értesítjük azonnal. A kérdés: hogy hívták a Katona József Színház fodrásztárának papagáját? A kérdésre a választ megtalálod ebben az interjúban.