A kiválasztott filmtervek a tavasz folyamán fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál immár tíz éve dolgozik azért, hogy a hazai filmes tehetségek minél nagyobb szakmai figyelemben részesüljenek. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a szervezők tapasztalatai szerint a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma.

A Friss Hús ezen kíván változtatni legújabb pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek.

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél nem hosszabb alkotást ígérnek. A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv -  a fejlesztési folyamat végén  - 150-150 ezer forint díjazásban is részesül.

Balázs Béla / Forrás: Apertúra

A pályázatot Balázs Béláról (1884-1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Friss Hús hagyományos pitchfórumát is megtartja a fesztivál ideje alatt; erre a szokásos módon rendezők pályázhatnak majd filmterveikkel. A korábbi nyertesek között olyan alkotások voltak, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf: A legjobb játék vagy Turai Balázs Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon fődíjas Amok című filmje.

A Balázs Béla-pályázat beadásához szükséges részletes információk a Friss Hús honlapjáról érhetők el. A pályázatokat a ide kattintva, a nevezési felületen lehet beadni. 

Címlapkép forrása: a Friss Hús facebook oldala