Forrás a nyolcvanas években, egy csehszlovák kisváros nőgyógyászati klinikáján játszódik – tudtuk meg Berkes Júlia producertől, akit a készülő produkcióról kérdeztünk. Itt dolgozik Ingrid, a helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvos és Agáta, egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő. A két nő eleinte mereven elkülönülő világa a klinikán végzett munkájuk és a pácienseik történeteinek hatására fokozatosan közeledik egymáshoz, mely által ők maguk is elkezdenek megváltozni. A Cineuropa cikkéből az is kiderül, hogy a Forrás a magánéleti szál mellett komoly társadalmi problémákkal is foglalkozik, érinti a romák kényszersterilizációjának botrányos ügyét.

Ivan Ostrochovský rendező és forgatókönyvíró Velvet Terrorists, Koza és The Servants című munkáival a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál visszatérő vendégévé vált, legutóbb a Kerekes Péterrel közösen írt 107 Mothers című filmmel nyerte el a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának legjobb forgatókönyv díját.

Bár még folyik a szereplőválogatás, két szereplőt már biztosan a magáénak tudhat a Forrás stábja. Ingrid szerepét Anna Geislerová cseh színésznő alakítja majd, akit utoljára Václav Havel cseh elnök feleségeként láthatott a közönség a Havel című 2020-as filmben. Cristian Mungiu Érettségi vagy Nemes Jeles László Napszállta című filmjéből ismert Vlad Ivanov is feltűnik majd a filmben, vele néhány éve interjút is készítettünk A hegyek szigete kapcsán. A nemzetközi elismertségű színészek mellett az alkotók amatőr színészek alkalmazását is tervezik.

Anna Geislerová színésznő

 

A Nemzeti Filmintézet 73,6 millió forinttal támogatja a film gyártását, az alkotók a bemutatót 2023 végére vagy 2024 elejére tervezik. A szlovák-cseh-magyar koprodukció gyártói a Punckhart films, a Negativ és a Proton Cinema. A film magyar producerei Petrányi Viktória és Berkes Júlia, akik nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Jupiter holdja, a Külön Falka vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A cseh-magyar vagy éppen szlovák-magyar koprodukció egyébként egyre gyakoribb az elmúlt években. 2021 egyik legszebb magyar filmje, Kiss Hajni Külön falkája szintén a Proton Cinema és szlovák produkciós cégek együttműködéséből jött létre, és szlovák mozik is bemutatták, Hajdu Szabolcs Kálmán-nap és Egy százalék indián című filmjeire pedig a Szlovák Audiovizuális Alap adott támogatást. Nemrég írtunk arról is, hogy Borbély Alexandra egy szlovák-cseh-magyar háborús drámában, az Emma és a halálfejes lepkében vállalt főszerepet, de a szlovákiai magyar Kerekes Vica is rendre feltűnik koprodukciók vezető színésznőjeként. 

Forrás: Cineuropa/ Berkes Júlia