"A Cenzorka egy olyan világba kalauzol el minket, amely a legtöbb ember elől rejtve marad. A fesztivál nemzetközi zsűrijét meggyőzte Kerekes Péter filmje. Ez a rendkívül érzelemdús film valós események gazdagságából merít, és azokat ügyesen alakítja át egy kitalált történetté" – olvasható a díj indoklásában. Az idei cottbusi fesztiválon – amely közép- és kelet-európai produkciókra fókuszál - 40 országból összesen 170 filmet mutattak be.

A fikciós dokumentumfilm az Ukrajnában lévő Odessza női börtönében játszódik, ahol az elítéltek újszülött gyerekeit is fogságban tartják, és a nők hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek három éves koráig édesanyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek. A film középpontjában két nő áll: az egyikük a hét év börtönre ítélt Leszja, aki nemrég szülte meg fiát, a másikuk pedig a börtön egyik dolgozója, Irina.

A Cenzorka (107 Mothers) világpremierjét a velencei filmfesztiválon tartották, ahol az Orizzonti szekció legjobb forgatókönyvnek járó diját nyerte el. Később újabb fontos elismerésben részesült: Szlovákia Kerekes Péter alkotását indítja az Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában.

A címlapképen Kerekés Péter (jobb oldalt) látható a díjátadó ünnepségen.