A XI. Friss Húson közvetlenül a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremier után mutatkozik be Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely ezután a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában is megméretteti magát. Főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot. Buda Flóra Anna előző filmjével, az Entrópiával díjat nyert a Berlinalén, és szerepelt a Friss Hús-on is: a 27 című kisfilm tervét 2021-ben a Friss Húson pitchfórumán prezentálták.

A Friss Hús magyar versenyfilmes programja idén külünösen sok nemzetközileg is elismert alkotást mutat be: Mira Zénó MOME diplomafilmje, a Fox Tossing Annecy-ba kapott meghívást, a hazai közönség így még a nemzetközi premier előtt láthatja. Erhardt Domonkos a 73. Berlinale Generation programjában szerepelt a Szemem sarka című filmjével, ami egy buszozás történetét meséli el, ahol egy fiú és egy lány tekintete találkozik. A tavalyi cannes-i filmfesztiválon bemutatkozó és Friss Hús-on is sikerrel szereplő Szelestey Bianka új filmje, a Pragma is látható lesz a Friss Húson.

27 

A XI. Friss Hús magyar versenyfilmjeiben a tehetséges fiatal színészek mellett a szakma legismertebb alakjai is feltűnnek. Gubik Ágnes Erzsébet Krisztina királynét alakítja a Mária Terézia szül című filmben, Gazsó György, Keresztes Tamás és Trill Zsolt parádés alakítását láthatják a nézők A Kis Hatalmasokban. A Csókot kaptam az ördögtől című alkotásban Molnár Piroska cigányasszony szerepében tűnik fel, Kováts Adél tizenéves lányait egyedül nevelő anyát alakít az Affrikátában.

A Dub Hard: Keményre hangolva avagy a Pannónia Szinkronstúdió kirablásának kegyetlen és igaz története című filmjében Kautzky Armand és Harsányi Gábor tűnnek fel cameo-szerepekben. Ki mint veti ágyát című drámában Hegyi Barbara és Szőke Abigél (Akik maradtak, A besúgó) anya -lánya párost alakít. Kurta Niké tűnik fel a Horvátországban forgatott Caravanban, amely négy fiatal feszültségekkel teli lakóautós nyaralásáról szól.

Sátán

Ónodi Eszter, Nagypál Gábor, Vilmányi Benett, és Patkós Márton szerepelnek az extrém ambíciókról szóló Sátán című filmben. A Vigyél el – Take Me Away Döbrösi Laurát,Török-Illyés Orsolyát és a tavalyi Friss Csillag Nagy Katicát vonultatja fel.

A XI. Friss Hús vetítéseire a mai napon kezdődik meg a jegyelővétel a Puskin mozi jegypénztárában és honlapján. A Városháza szabatéri vetítőhelyszínén júni 1-7 között minden este egy magyar versenyfilm blokkot vetítenek le, a jegyek a Tixa oldalán érhetők el.

A teljes magyar versenyprogram:

27 (Rendező: Buda Flóra Anna)

Affrikáta (Rendező: Gyimesi Anna)

A fürdés (Rendező: Nagy Dániel)

A kis hatalmasok (Rendező: Karácsony Péter)

A királylány (Rendező: Bóna Jakab)

A lazac (Rendező: Kertész Viktor)

Apajegy (Rendező: Benkó Tamás)

A szív kertje (Rendező: Hegyi Olivér)

Az úszó (Rendező: Bögi Máté)

Caravan (Rendező: Szabó Szonja)

Csókot kaptam az ördögtől (Rendező: Derzsi Mátyás)

Dub Hard: Keményre hangolva avagy a Pannónia Szinkronstúdió kirablásának kegyetlen és igaz története (Rendező: Dér Zsolt)

Einstand (Rendező: Kölcsey Levente)

Fox Tossing (Rendező: Mira Zénó)

Kaktuszember (Rendező: Rudolf Olivér)

Ketten (Rendező: Bera Viktória)

Ki mint veti ágyát (Rendező: Konkol Máté)

LIGHTS (Rendező: Palotás Adél)

Mária Terézia szül (Rendező: Cibulya Nikol)

Nikó (Rendező: Korom Anna)

Nyugalom megzavarására alkalmas (Rendező: Dóczé Péter)

Pitvarszk (Rendező: Varga Gábor)

Pragma (Rendező: Szelestey Bianka)

Reggel (Rendező: Botos Dániel)

Remete sziget (Rendező: Mariai Gábor)

Rókavadászat (Rendező: Sándor Lili Dorottya)

Sárkánykor (Rendező: Farkas Marcell)

SÁTÁN (Rendezők: Csihar Arion, Belső Marcell)

Szemem sarka (Rendező: Erhardt Domonkos)

Széllel szemben (Rendező: Chilton Flóra)

Te, aki vagy (Rendezők: Holczer Sára, Imre Ábris)

Utolsó Napunk (Rendező: Szabó Balázs Mihály)

Valóság Filter (Rendező: Nagy Ádám)

Vigyél el (Rendező: Oláh Kata)

Forrás: Friss Hús / Címlapkép: Ki mint veti ágyát