A 2022-es Cannes-i Klasszikusok szekcióban szerepelt dokumentumfilm a francia filmek doyenjével, Jean-Claude Carrière-rel kezdődik a vonaton, aki egy ősi dalt énekel okszitán nyelven, provence-i nyelvjárásban, ahonnan származott.

A film vége felé Carrière A kolosszust, Goya festményét vizsgálva – amelyen egy óriás halálra rémiszti a völgyben lakókat, akik a szélrózsa minden irányába menekülnek – párhuzamot von a jelenkori tömeges bevándorlással. Carrière rádöbben, hogy ő abban a kiváltságban részesült, hogy ugyanott temetik majd el, ahol született.

Jean-Claude Carrière 2021 februárjában váratlanul meghalt. A dokumentumfilm érzelmi töltete abból fakad, hogy Carrière spanyolországi látogatását felhasználva három életutat fűz egybe: Carrière-ét, Buñuelét és Goyáét. „Ugyanabban a lélegzetben kell Luis Buñuelre és Jean-Claude-ra gondolni, mint Goyára” – mondja Julian Schnabel író, rendező, a film egyik interjúalanya.

A José Luis López Linares rendezte dokumentumfilm elsősorban Jean-Claude Carrière – tavaly elhunyt – forgatókönyvíró óriást követi, amint Goya mesterműveinek máig ható erejét kutatja egy európai kultúráról, filmvilágról, érzelmekről, festészetről és természetesen Spanyolországról szóló elmélkedéssel teli utazgatás során.

José Luis López Linares – akit a magyarok A művészet templomai: Bosch: A gyönyörök kertje alkotójaként ismerhetnek – által rendezett Goya mesterművei őszinte tisztelgés Carrière előtt is, aki a világ legnagyszerűbb szerzői filmjeinek társírója, olyanoké, mint Miloš Forman (Valmont), Volker Schlöndorff (A bádogdob), Julian Schnabel (Az örökkévalóság kapujában) vagy Luis Buñuel. Carrière társszerzője volt a spanyol mester összes késői francia filmjének, mint például A nap szépe és A vágy homályos tárgya címűeknek.

Carrière azt csinálja, amihez a legjobban ért: a zsenialitást tolmácsolja. Ellátogat a Pradóba; majd Goya szülőházába egy aragoni faluba, Fuendetodos megyébe; valamint a Zaragoza melletti La Cartuja bérházba, amely Goya freskóit őrzi; s további közel 30 helyszínre, ahol Goya jelentős munkái találhatók.

A többszörös Goya-díjat elnyert és a világ összes nagy fesztiváljára beválogatott filmet López Linares és Arantxa Aguirre, Spanyolország két jelentős dokumentumfilm-készítője hozta létre.

A művészet templomai - Goya mesterművei 2023. március 23-tól látható a hazai mozikban. 

Forrás: Pannonia Entertainment