Bukaresti fődíj a magyar rövidfilmnek

Magyar sikerekkel zárult a november utolsó napjaiban megrendezett bukaresti Dakino filmfesztivál, mely Románia legfontosabb nemzetközi filmes eseményeinek egyike. Szombat este a román fővárosban Nemes Jeles László személyesen vette át a legjobb rövidfilmet illető „Dakino Trófeát”, mellyel a nemzetközi zsűri a magyar rendező The Counterpart című legújabb alkotását méltatta - adta hírül a Magyar Filmunió.

Nemes GyulaLetűnt világ című alkotása Bukarestben a dokumentumfilm versenyben volt látható. A verseny zsűrije különdíjjal méltatta a Kopaszi gát kilakoltatását és átépítését szavak nélkül, mindössze húsz percben bemutató magyar alkotást. Az Absolut Film Stúdió és a Duna Műhely fekete-fehér koprodukciója nyáron Karlovy Vary-ból a legjobb rövid dokumentumfilmet illető Kristály Glóbusz díjat hozta el.


The Counterpart


Szabó István díjat kapott a 10. nemzetközi filmfesztiválon Pozsonyban

Az MTI értesülései szerint Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező szombaton este Pozsonyban átvette a 10. nemzetközi filmfesztivál különdíját. A kitüntetést a fesztivál rendezőbizottsága ajándékozta neki a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásának elismeréseként.

Ebből az alkalomból Pozsonyban levetítették a Rendezők cérnaszálon című filmet, amelyben Szabó István és neves cseh barátja Jirí Menzel bemutatják a nézőknek saját múltjukat, életüket, Budapestet és Prágát, s vallanak az Osztrák-Magyar Monarchiához fűződő viszonyukról. Az ünnepi esten Ujvári Judit a film producere is részt vett.

A jubileumi pozsonyi filmfesztiválon összesen 205 alkotást láthatnak majd az érdeklődők. A nemzetközi versenyszekcióban négy zsűri fogja elbírálni a filmeket. A központi zsűri tagjai között ott lesz Pálfi György magyar rendező is.


Jirí Menzel, és Szabó István


Itt vannak az Aranyszem Fesztivál jelöltjei

2008. december 1-én kezdődik az Aranyszem fesztivál filmjeinek vetítése. Az alkotásokat december 7-ig lehet megtekinteni a Sugár Moziban (Örs vezér tér).

A zsűri kiválasztotta minden kategória 3 jelöltjét.

Színház és Filmművészeti Egyetem és más felsőfokú intézmények média szakos hallgatóinak kategóriájában Csepeli Eszter (A mindenes), Pálos Gergely (Bevezetés az általános nyelvészetbe), Tausz Gábor (Egymás mellett), a dokumentumfilm kategóriában Czétényi Csilla és Nagy - Bozsóky József (Álmok szenvedélye " Molnár C.Pál festőművész), Mohi Sándor (Imádság), Tóth Zsolt, Salamon András (A város ritmusa), a kisjátékfilm kategóriában Barta  Gergely és Keidrich Wasley (Mérhetetlen), Erdély Mátyás (The Counterpart), Szabó Gábor (Meséld el), a természetfilm kategóriában Mosonyi Szabolcs (Pannon sivatag), Tóth Zsolt Marcell (Vidrasors), Török Zoltán (Izland, a hasadó sziget), a játékfilm kategóriában pedig Herbai  Máté (A Nyomozó), Pohárnok Gergely (Fövenyóra), és Erdély Mátyás (Delta) mérkőznek meg a díjakért.


A város ritmusa


Sztárok, reklámok – és hajnalig tartó party a Reklámzabálók Éjszakáján

2008. november 29-én, szombaton 19 órakor a Budapest Congress & World Trade Centerben (Budapesti Kongresszusi Központban) hajnalig tartó party vette kezdetét.

A nemzetközi reklámipar legfrissebb 600 gyöngyszeme Jean Marie Boursicot „Nights of the Ad Eaters” válogatása révén jutott el a rendezvényre. Bemutatkoztak a hong-kongi, orosz és mexikói remekek. Egyedi összeállítást tekinthettek meg Michel Gondrytól, aki méltán ismert filmjei egyedi képi világa miatt.

Különleges csemegeként nagy filmrendezők (Wim Wenders, Robert Altman, Michel Gondry, Ang Lee) reklámfilmjeit láthatták az érdeklődők. Levetítésre kerülzek focis reklámok, valamint olyanok, amelyek televíziós sugárzását kételyek övezik.

A „retro” jegyében a szervezők idén sem feledkeztek meg a hazai kedvencekről.  A desszert iránt sóvárgók számára pedig levetítték a 2006-os Clio Award győztes filmjeit.

A rendezvényről bővebb információ itt.


Fliegauf dokumentumfilmje után beszélgetés a Művészben

Fliegauf Benedek Csillogás című dokumentumfilmjének bemutatójára december 3-án kerül sor a Művész moziban.

A film vetítését beszélgetés követi a rendezővel és a film szereplőivel, Gesztelyi Nagy Judittal és Dobronay Lászlóval. A beszélgetés moderátora Muhi Klára filmkritikus lesz.