Török Zoltán természetfilmje elnyerte negyedik díját

Török Zoltán rendező-operatőr "Parting Lands" című természetfilmje a hétvégén negyedik külföldi fesztiváldíját kapta. Ezúttal a Green Screen elnevezésű németországi nemzetközi filmfesztiválon ítélték oda a Legjobb operatőri munka díját a filmnek.

A filmszemléig Török elkészíti a film magyar verzióját is, így remélhetően a hazai közönség is láthatja majd "Izland, a hasadó sziget" címmel.

További információ a fesztiváloldalon.


Török Zoltán: Parting Lands


Paralel címmel nyílik vándorkiállítás a fogyatékossággal élők világáról

A Magyar Televízió és a Zuglói Önkormányzat a Törökfürdő Alapítvánnyal karöltve rendhagyó eseményre készül, amelynek főszereplői a fogyatékossággal élők. 

A Paralel – A fogyatékossággal élők világa – című különleges vándorkiállítás nyílik szeptember 14-én művészfotók, információ gazdag tablóképek és látványos plakáttervek segítségével igyekszik mindenkivel megismertetni a fogyatékossággal élők világát és erősíteni egymás elfogadását.

A 250 négyzetméteren megvalósuló különleges installációs rendszer nappal és díszkivilágítás mellett egészen éjfélig várja majd először a Vajdahunyad Vára mellett, majd a belvárosi Szabadság téren a látogatókat.

A délelőtti megnyitót komolyzenei koncertek követik, amelyen részt vesz a Lux Musicae Vegyeskar és Hangszeregyüttes vak kórusa, majd a Zuboly együttes gondoskodik a hangulatról, a Baltazár Színház pedig utcaszínházzal szórakoztatja a közönséget.

A kiállítást szeptember 14-27-ig a városliget Vajdahunyad Vára melletti réten, szeptember 28-tól október 12-ig pedig a belvárosban, a Szabadság téren tekinthetik meg az érdeklődők.

Részletes koncepció és program a www.torokfurdo.org oldalon.


A Baltazár Színház


Operát rendez Woody Allen

A Figyelő értesülései szerint a filmrendező Giacomo Puccini I Trittico (Triptichon) operatrilógiájának befejező, Gianni Schicchi című egyfelvonásos zeneművét állította a Los Angeles-i operaház színpadára. A bemutatóra szeptember 6-án kerül sor a Dorothy Chandler Pavilionban.

"Nem tudom, hogy mit csinálok, de a hozzá nem értés sohasem tartott vissza attól, hogy lelkesen belevessem magam valamibe" - mondta a hét végén operarendezőként debütáló Woody Allen.

Bár Allen Los Angeles Times által idézett nyilatkozata azt sugallja, mintha ismeretlen vizekre hajózott volna, filmjeinek sorában bizonyította, hogy korántsem áll távol tőle az opera világa.




Ősszel megjelenik DVD-n a Párizs, szeretlek!

Huszonkét rendező, tizennyolc kisfilm, egy város, valamint egy egész estés szerelmi vallomás a fények és a szerelem metropoliszának: Párizsnak. A 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott szkeccsfilm ötlete Tristan Carné fejéből pattant ki, aki többek között olyan rendezőket nyert meg az álomprojecthez, mint a Coen-fivérek (Nem vénnek való vidék), Alexander Payne (Kerülőutak), Gus Van Sant (Good Will Hunting), Walter Salles (Egy motoros naplója), Tom Tykwer (Parfüm: Egy gyilkos története) és Alfonso Cuarón (Harry Potter 3.). A világhíres direktorokhoz pedig olyan színészek csatlakoztak, mint Natalie Portman, Juliette Binoche, Fanny Ardant, Nick Nolte, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Maggie Gyllenhaal, Gena Rowlands és Elijah Wood, hogy eme különleges filmcsemegével kürtöljék világgá: Párizs, szeretlek!

A DVD-t a Corner Film adja ki.


Párizs, szeretlek!


Döntött az NKA a T.T. Filmműhely reneszánsz sorozatának támogatásáról

A Tarr Béla nevével fémjelzett T.T. Filmműhely tíz adásból álló televíziós sorozatot tervez elkészíteni, amely mai összefüggéseiben fogja feldolgozni a reneszánszot.

Meghívásos alapon Bogdán Árpádot, Enyedi Ildikót, Gothár Pétert, Janisch Attilát, Jeles Andrást, Kocsis Ágnest, Makk Károlyt, Mundruczó Kornélt, Pálfi Györgyöt és Szász Jánost kérték fel az egyes részek megalkotására.

A Nemzteti Kulturális Alap Mozgókép Szakmai Kollégiuma az egyes részek forgatókönyvének megírásához 1.200.000 Ft alkotói támogatást, illetve a T.T. Filmműhely számára – az egyes epizódok fejlesztésére, továbbá a gyártási előkészítésre – 8.000.000 Ft támogatást ítélt meg.