A debütáló alkotások között lesz látható a brit-kanadai Snow Cake (Hósüti). A Marc Evan rendezte filmben Alan Rickman egy autóbaleset miatt sérült férfit alakít, Sigourney Weaver pedig egy autista nőt játszik, közöttük szövődik barátság.

A Heath Ledger főszereplésével készült Candy, amelyet Neil Armfield rendezett, szintén a német fővárosban mutatkozik be. Ledger és partnere, Abbie Cornish egy fiatal párt alakítanak, akik drogügybe keverednek.

Eddig két német mozi került be a nagyfilmek hivatalos versenyébe, amelyeknek szintén a filmes rendezvényen lesz az első bemutatkozásuk. Az egyik egy francia szerző, Michel Houellebecq művéből, a The Elementary Particles-ből (Elemi részek) készült. Oscar Roehler rendezése német sztárszínészeket vonultat fel, Franka Potentét (A lé meg a Lola) és Moritz Bleibtreu-t (A kísérlet, A lé meg a Lola). A másikban, Hans-Christian Schmid Requiemjében Sandra Hueller alakít egy nőt, aki azt hiszi, testét démonok uralják.

A boszniai Jasmila Zbanic Grbavica című első egészestés munkája is a Berlinalén mutatkozik be. Az osztrák, bosznia-hercegovinai, német és horvát koprodukcióban készült film egy erőszak áldozatául esett nő hányattatásait követi a balkáni háborúban.

Az Európán kívüli premieralkotások közül már biztosan ott lesz a thai rendező, Ratanaruang Pen-ek pszicho-thrillere az Invisible Waves (Láthatatlan hullámok), amely egy bérgyilkos portréja.

Versenyen kívül fogják vetíteni Terrence Malick régóta várt alkotását, a The New World-öt (Az új világ), amely mellett ott lesz még Stephen Gaghan Syrianája is. Utóbbi sztárja George Clooney, és ő a film egyik producere is. Lesz még, szintén a távol-keletről, artisztikus kung fu-film, a Wu ji (Az ígéret), amelyet az eddigi legdrágább kínai produkciónak tartanak, 35 millió dollárból készült el.

A szervezők elmondták, hogy összesen 26 nagyfilm lesz a fesztiválon, versenyben és azon kívül, a maradék 17 alkotást január elejére választják ki.