A Hypewriter felhívására 28 országból 159 pályamű érkezett. A döntőbe nyolc, különféle műfajú sorozat ötlete jutott be: volt köztük párkapcsolati témájú dráma-komédia, politikai szatíra, noir és sorozatgyilkosos krimi is. A nyolc döntős – fiatal magyar és külföldi tehetségek – a kedd délelőtti eseményen mutatta be televízióssorozat-ötletét a nemzetközi televíziós szakemberekből álló zsűri előtt.

A Magyarországon élő alkotópáros, a Készhelyzet című tízrészes sorozat jegyzői, Andrew Hefler és Declan Hannigan sorozatterve, a „The Butcher”, azaz „A hentes” Karcsiról, a kisvárosi hentesről szól, aki a történet elején egy húsfagyasztóban leli halálát. A sorozat epizódjai visszatekintenek életére és tetteire, és bemutatják a város lakóit, akiknek egy közös vonásuk van: mindannyian gyűlölték Karcsit. A sorozat pilotepizódja az RTL Magyarország és a DRG televíziós forgalmazó támogatásával a kelet-közép-európai régió tíz országában jelen lévő, vezető produkciós vállalat, a Paprika Studios gyártásában készül el. Az elkészült alkotást az RTL Klub tűzi műsorra várhatóan 2019 elején.

Declan Hannigan a zsűrivel

A rendkívül erős mezőnyre való tekintettel a zsűri megosztott második helyen rangsorolta Koncz Teréz „Bride to be Sure” című sorozatötletét, illetve a Szlovákiából érkezett Michal Baláž „The Ravens” című tervét. A harmadik díjat Kofrán Gergely „Hammer and Pickle” című projektje nyerte. A fenti sorozattervek mind a Paprika Studios fejlesztési műhelyébe kerülnek, azaz forgatókönyvírók és televíziós szakemberek segítik a tervek fejlődését.

A rendkívüli és egyedi televíziós pitchfórum hatalmas sikerrel zárult: a beérkező pályaművek mennyisége és minősége, valamint az eseményen részt vevő nemzetközi szakmai közönség létszáma is azt bizonyítja, hogy Hypewriter különlegesen fontos és releváns most, amikor az egész világ a minőségi televíziós sorozatgyártás korát éli. Erdős Ákos, a Paprika Studios vezetője szerint a Hypewriter erőssége, hogy olyan szakmai szereplőket terelt össze, akik elkötelezettek a minőségi tartalomgyártás, illetve a tehetségek felkutatása és gondozása iránt.

A Hypewritert 2019-ben is megrendezik, még több szakmai programmal és újabb kiváló sorozatötletekkel.

Borítóképen: Declan Hannigan és Andrew Hefler