Az eseményen a film főszereplői, Borbély Alexandra és Morcsányi Géza, valamint Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő producerek, Herbai Máté operatőr, Szalai Károly vágó és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója vett részt. A rendező elmondása szerint azt látta az elmúlt évben, hogy az amerikai filmakadémia próbál nyitni olyan filmek felé is, amik ott nem megszokottak. "Érezhetjük ezt a nyitottságot" - hangsúlyozta, és büszke rá, hogy ilyen társaságban jutottak az öt jelölt közé.

Az Oscar-gáláig tartó időszakban még hat alkalommal vetítik a filmet Los Angelesben, San Franciscóban, New Yorkban és Londonban, hogy a filmakadémia tagjai közül minél többen láthassák. A film producere, Mécs Mónika a jelölés óta már beszélt a film amerikai forgalmazója, a Netflix képviselőjével, szerinte nagyon lelkesek és hamarosan elindul a kampány. Havas Ágnes hozzátette, hogy az elmúlt két év a Saul fia és a Mindenki sikere révén tanulási folyamat is volt, mert megtanulták, hogyan működik egy Oscar-kampány. Morcsányi Géza szerint ha egy műalkotásban, mint ebben a filmben is, van potenciál, akkor nagy kampány nélkül is eléri a hatást. Ennek ő akkor tapasztalta a hatását, mikor Szarajevóban felismerték a villamoson, Borbély Alexandrát pedig a film sikerének köszönhetően már több filmes produkció is megkereste.

Szalai Károly vágó Szabó Istvánt idézte, aki egyszer azt válaszolta a kérdésre, mitől jó egy film, hogy "segít élni". A Testről és lélekről szerinte segít élni azoknak, akik megnézik, ezért különlegesen jó filmnek tartja. Herbai Mátét Enyedi Ildikó azzal kereste meg, hogy nem hatásvadász, hanem "operatőri filmet" akar forgatni, ami nagy felelősséget rótt rá. A filmben nagyon fontosak a képek, a képek hangulata, amelyek átadják a szereplők érzéseit, gondolatait a nézőknek - tette hozzá. 

A rendezőnő egy kérdésre felidézte, hogy az Én XX. századom című 1989-ben bemutatott első játékfilmje után döntötte el, hogy filmrendező akar lenni, a teljesen felújított filmet hamarosan a Berlinalén is műsorra tűzik, amire ő is kilátogat, Máthé Tibor operatőr társaságában.

A 90. Oscar-díjátadó gálát március 4-én rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

Fotók: Pozsonyi Janka

Forrás: MTI