A fesztiválon látható 13 film és 2 dokumentumfilm 8 országból érkezett, túlnyomó többségük nem kerül magyar forgalmazásba, ezért igazi fesztivál különlegességnek ígérkeznek. A modern zsidó identitás kérdést körbejáró alkotásokról Fritz Zsuzsa fesztiváligazgató így nyilatkozott: „Egyrészt olyan filmeket válogatunk, amiket itthon, a magyar közönség nagyrészt nem láthatott, másrészt változatos nemzetiségű és műfajú filmeket szeretnénk bemutatni. Fontos szempont az is, hogy a mi filmjeink valamilyen módon érdekesen közelítsék meg a zsidóságot. Nem folklorisztikus, a zsidó hagyományokat bemutató esztrád filmeket keresünk, hanem izgalmas, friss, gondolatébresztő alkotásokat.”

Bár rendkívül változatos zsidóság értelmezéseket kínálnak a fesztivál filmjei, egy közös bennük: a hagyományt, mindig megújuló, friss, izgalmas, vihart és gondolatokat kavaró hagyományként értelmezik. A Budapesti Zsidó Filmfesztivál idén is elgondolkodtat majd, megnevettet, beszélgetésre és sétára invitál, témát ad éjszakába nyúló beszélgetésekhez rólunk, zsidókról és nem-zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. 5 film a fesztiválról:

24 nap

Alexandre Arcady filmje egy megtörtént esetet dolgoz fel, egy Párizsban játszódó nem mindennapi túszdrámának lehetünk szemtanúi. A film nem csak a zsidó identitás felől közelíti meg az eseményeket, hanem nagyon hangsúlyosan felveti a nyilvánosság szerepét is. A következetes feszültséggel végig vitt történet szerint Ilan Halimit elrabolják a gazdagnak gondolt zsidó családtól remélt váltságdíj fejében. Szülei és a rendőrség idegölő versenybe száll elrablóival és az idővel, hogy megmenthessék. 24 nap sok vagy kevés?

A szendvicses – Deli man

„Ilyet máshol nem kapsz édes fiam!”- és ebben körülbelül biztosak is lehetünk. Erik Greenberg Anjou filmje egy színes gasztróutazást ígér a zsidó kézműves deliüzletek világába, méghozzá Larry Kinggel. Történik mindez az Egyesült Államokban, ráadásul a húszas évektől napjainkig. A deli klasszikus értelemben vet műfaja ugyan egyre kevésbé található fel, de a minőségi ételek és italok iránti szenvedély mind eladói, mind vásárlói oldalon reneszánszát éli. Generációkon és államokon átívelő történet sajtokról, húsokról, zöldfűszerekről, és persze az emberekből, akik a pult mögött és előtt állnak.

Betiltott filmek

Ideális szakdolgozati témának, filmtörténeti csemegének ígérkezik Felix Moeller dokumentumfilmje, amely a náci propaganda filmek rejtélyeibe vezet. A német Harmadik Birodalom fennállása alatt mintegy 1200 filmet gyártottak, melyből közel 100 alkotás nyílt náci propagandaanyagnak készült. Ezek közül 40 még ma is tiltólistán szerepel Németországban. A rendező filmtörténészek, esztéták és filmrajongók megkérdezésével készített izgalmas dokumentumfilmet arról, hogy milyen veszélyekkel és hozadékkal jár a film, mint műfaj felhasználása szándékos ideológiai befolyásolásra.

Bárcsak itt lennék

A modern zsidó identitás szellemes feldolgozását ígéri Zach Braff filmje, amelyben ő maga alakítja az egyik főszereplőt, Kate Hudson, Joey King, Pierce Gagnon társaságában. A történet szerint Aidan, a sikertelen színész magánéletében, apaként és férjként is kudarcot vall. A harmincas évei közepén járó férfi váratlanul eddigi élete átértékelésére kényszerül és énjének eddig ismeretlen részeit fedezi fel. Keserédes mai történet a kertvárosokból, a független filmes Zach Braff és Kate Hudson kiváló párosával.

Mr. Kaplan  

Álvaro Brechner spanyol-uruguayi filmje, dél-amerikai identitástörténet, amelyben egy tisztességes idős úr élete borul fel. Miután a második világháború elöl Uruguayba menekült, Jacob Kaplan az eltelt évtizedek alatt békés életet épített fel magának Dél-Amerikában. 76 évesen összefut egy másik egykori német menekülttel, akivel kapcsolatban azt súgják az ösztönei, hogy a náciknak dolgozott. A nyugdíjas öregúr mindent megtesz annak érdekében, hogy egy emberöltő elteltével is igazságot szolgáltasson. Az érzelmes pillanatokat és kíméletlen vígjátéki elemeket egyaránt felsorakoztató, lendületes alkotás az elmúlt idők egyik legjobb dél-amerikai filmje.

IV. Budapesti Zsidó Filmfesztivál
Időpont: 2015. november 19-22.
Helyszín: Művész Mozi