A meghirdetett határidőig több mint 300 nevezés érkezett, a művek zöme európai alkotás, de a világ minden tájáról küldtek filmeket. Szám szerint bővebb anyag érkezett Portugáliából, Belgiumból, Kínából és Németországból, de szinte valamennyi nemzet képviselteti magát Olaszországtól Vietnamig, Chilétől Norvégiáig.

A legjelentősebb változás, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen megugrott a nagyjátékfilmek száma, az 59 pályaműből 43 külföldi, 16 pedig hazai gyártású, melyek között több fesztiválnyertes alkotás található. Mindez azt mutatja, hogy a szegedi operatőrfesztivál híre egyre inkább elterjed Európában és a nagyvilágban.

A beérkezett művekből előzsűri választja ki a versenybe kerülő legjobbakat. A nagy szakmai múlttal rendelkező Monory Mész András, Ferenczi Gábor filmrendező és Lovasi Zoltán operatőr mellett fiatal filmesek is részt vesznek az előválogatásban, így a többszörösen díjazott Ostrom című film alkotói, Kovács István rendező és Dévényi Zoltán operatőr. A versenyfilmek listáját március 18-án hirdetik ki, a fesztivál oldalán

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivált 2019. május 28 – június 1. között rendezik meg Szegeden.

Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál