A Bűnös város az első két Valami Amerika mozgatórugója, az egyik főhős, Tamás (Pindroch Csaba) dédelgetett filmterve. Testvéreivel az első részben azon törték magukat, hogy előteremtsék rá a költségvetést, így sétáltak be Alex, a szélhámos (Szervét Tibor) hálójába, aki menő amerikai producernek adta ki magát. A második részben a film végül mégis elkészült, ám orbitális bukás lett belőle. A Bűnös városból a filmben egyetlen, de annál emlékezetesebb jelenetet láthattunk Kovács Lajos főszereplésével, ami egy dagályos, fekete-fehér művészfilm sztereotípiájának felelt meg. 

Herendi Gábor / Fotó: Pozsonyi Janka

Herendi Gábor rendező néhány hónappal korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában árulta el, hogy saját költségén valóban leforgatja a Bűnös várost, egy 20-25 perces rövidfilm formájában. Miközben Herendi legutóbbi nagyjátékfilmje, a Toxikoma már majdnem 90 ezer nézőnél tart a mozikban, új kisfilmje is elkészült, és hamarosan meg is nézhetjük.

"A Bűnös város a Valami Amerikában már megbukott. A rendezője azóta is depresszióval küzd. Ennek ellenére leporoltuk és kiderült, aktuálisabb mint valaha. Ezért kockáztatva saját jó hírünket, bemutatjuk!" -  derül ki a Bűnös város frissen indult oldalán látható promóból. A honlapon elővásárlással lehet jegyet váltani a kisjátékfilm október 21-én esedékes online premierjére. Az egyszeri megtekintésre jogosító, 1250 Ft-os jegy mellett kétféle (2500 Ft-os és 5000 Ft-os) támogatói jeggyel is lehet segíteni az alkotókat abban, hogy ne úgy járjanak a filmmel, mint Tamás.

Borítókép forrása: Bunosvaros.hu