Az is hátrány, hogy míg Németországban és Svédországban rendkívül ismert és népszerű az animáció alapjául szolgáló mesekönyv-sorozat, Magyarországon csak most kerül a könyvesboltokba. "Jelenleg arról tárgyalunk több forgalmazóval, hogy esetleg digitális úton, az e-cinema rendszerben kerüljön vetítésre a Mamma Moo and Crow, matiné vetítéseken, de legvalószínűbbnek a televíziós forgalmazást látom" - fejtette ki Erkel András.

Nem találtak olyan forgalmazót hazánkban, aki felvállalná a rizikót

A stúdió irányából jócskán érkeznek jó hírek is, a legújabb ezek közül, hogy a Puskin Mozi Metropolis termében műsorra fognak tűzni egy-egy rövid animációt a Studio Baestarts munkáiból, minden itt játszott egészestés mozi előtt. Erkel András elmondása szerint ez a kezdeményezés a tavalyi évre nyúlik vissza, amikor is a Budapest Film egy-egy nagyfilm előtt vetítve forgalmazta a Studio Baestarts által támogatott MOME-s diplomafilmeket, egy közös akció keretében.

Idén, a 40. Magyar Filmszemle információs programjában vetítette a legnagyobb fesztiválsikereket aratott rövid magyar animációkat, itt figyelt fel a Puskin Mozi vezetője a KJFG No. 5-ra és a HuHu-ra, Alexei Alexeev munkáira. "Kalmonovits Balázs a vetítés után azonnal felhívott, és előállt az ötlettel: mi lenne, ha ezúttal nem konkrét filmekhez csatolnánk az animációkat, hanem a Puskin legnagyobb termében tűznék műsorra a stúdiónk alkotásait, minden ott játszott film előtt" - beszélt a megállapodás születéséről a producer. Ez mostantól egy rendszeres dolog lesz a Puskinban, egyelőre azonban nem gondolkoznak abban, hogy más mozikra is kiterjesszék a kezdeményezést - "ezt egy exkluzív kapcsolatnak tekintjük, és jó lehetőségnek a műfaj népszerűsítésére" - mondta a producer.

Egy MOME-s diplomamunka (A Spiss c. videoklip)

A stúdióban több szálon fut a cselekmény, jelenleg többek között a Varró Dániel nagysikerű verses meseregényéből, a Túl a Maszat-hegyenből készülő egészestés animáció előkészületi munkálatai zajlanak. Mint már korábban hírt adtunk róla , a filmtervet beválogatták a Cartoon Movie projektvásárra, amely március 4-6 között zajlott Lyonban. Erkel András elmondása szerint a filmnek már van egy francia partnere, a TeamTO 3D computer animációs stúdió. Együtt mutatták be a filmtervet Lyonban, a filmes-koncepciók szekcióban.

"Ebben a stádiumban az alapvető cél nem a partner-találás, hanem a filmterv megismertetése volt, és az, hogy visszajelzéseket kapjunk. Sok volt az érdeklődő, és sok kritikát is kaptunk" - számolt be a vásár eredményeiről a Stúdió vezetője. Jövő héten tovább utazik a filmterv a Cannes-i Televíziós Vásárra, majd májusban a Cannes-i Filmfesztiválra. A Túl a Maszat-hegyen adaptációjának fejlesztése nyár elejétől folytatódik, őszre tervezik egy pilot-film elkészítését, és a jövő év elején kezdenék el a gyártást. A film a tervek szerint 3D technikával készül majd, de ez korántsem jelenti azt, hogy látványvilágát ez fogja meghatározni - szóval a producer óva inti a közönséget attól, hogy egy Toy Story 2-re számítson.

Rajzfilm felnőtteknek (Gaál Fruzsina: Vizen) 

És, hogy a stúdió mely munkái láthatóak a nyári rajzfilmes fesztiválokon? A legnagyobb nemzetközi animációs seregszemle, az Annecy Film Festival TV-sorozatok versenyébe került a Gyerekdalok, Hegyi Magdolna sorozata, amelyet a magyar közönség már láthatott a Minimaxon és a Duna Televízión, valamint a KJFG No. 5-ból készített, LOG JAM című sorozat is versenyben van a mustrán. Ezt a sorozatot a Nickelodeon vásárolta meg, minden nemzeti csatornája számára. (A sorozat alapjául szolgáló kisfilm, a KJFG No. 5 nem csak a fesztiválok közönségének kedvence, kultikus alkotássá vált a Youtube-generáció körében is, melynek ékes tanúbizonysága ez a brazil fiatalok által elkövetett 'remake'.) A KAFF-ra (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál) is rengeteg filmet nevezett a Studio Baestarts, ám a fesztivál versenyprogramját még nem hozták nyilvánosságra.

Az említett rövidfilmek megtekinthetőek a Studio Baestarts honlapján, a Short films menüpont alatt!