A Movie Brats keze alatt ég a munka

Martin Scorsese nem ünnepli tétlenül a régóta áhított aranyszobrocskát, két nappal a gála után ugyanis bejelentette legújabb filmtervét. The Long Play címmel zenés dokumentumfilm két barát sorát követi végig. Az alapötlet a Rolling Stones frontemberétől, Mick Jaggertől származik, a filmet cége, a Jagged Films fogja pénzelni a Paramounttal közösen, miután a Disney rövid gondolkodás után lemondott a projektről, mondván nem fér bele a stúdió családi mozikra alapozott imidzsébe. A Paramount a Tégla Oscar-díjas forgatókönyvíróját, William Monahant bízta meg a szkript végső változatának elkészítésével. The Long Play előreláthatóan 2009-ben kerülhet a mozikba.

De más tervei is vannak a rendezőnek. 2007 nyarán szeretné elkezdeni a Silence forgatását, a filmben két jezsuita szerzetes utazását követhetjük a 17. századi Japánban. Emellett 2008-ra tervezi a The Rise of Theodore Roosevelt című film forgatását is, amely az Egyesült Államok 26. elnökének életútját követi végig, s a címszerepet valószínűleg a rendező szinte már állandó színészének számító Leonardo di Caprio játssza.

A Fekete Dália ugyan nem tudta díjra váltani Zsigmond Vilmos operatőri Oscar-jelölését, a filmet jegyző Brian de Palma nem tétlenkedik. Előkészületben van következő filmje, az iraki háborúban szolgáló amerikai katonákról, és a médiajelenlétről szóló Redacted. A legújabb de Palma-opus előreláthatólag 2008-ban kerül a mozikba. A rendező tervei között szerepel még az idén nyáron forgatandó The Untouchables: Capone Rising című film is, amellyel egy korábbi témájához tér vissza, és az Aki legyőzte Al Capone-hoz hasonlóan a bűn, és a gengszterek világába kalauzolja a nézőt.

Várhatóan Francis Ford Coppola is új filmmel jelentkezik idén. A Youth without youth a II. világháború idején játszódik, a történet középpontjában egy félénk professzor áll, aki a világégés következtében megváltozik, és különös, misztikus dolgot fedez fel. A film szereplői között Tim Roth és a professzort alakító Bruno Ganz neve olvasható az imdb.com-on. A film előreláthatóan 2007-ben kerül a mozikba. Coppolának előkészületben van egy másik filmje is. A 2009-re tervezett Tetro című filmjének története egy bevándorló olasz művészcsalád boldogulását követi nyomon.

The Weinstein Co. megszerezte az újrázás jogait
Mások élete


Az előzetes hírek szerint 2008. májusára tervezik az Indiana Jones 4. részének bemutatását. A film pontos címét az alkotók egyelőre nem közölték, és a szereplőkről is viszonylag keveset tudunk, biztosnak tűnik közülük Harrison Ford és Cate Blanchett személye, de már sokkal bizonytalanabb Sean Connery szereplése. A forgatókönyv már kész, Spielberg a filmet ez év júniusában szeretné leforgatni.

A mások élete-nek a legjobb külföldi filmes kategóriában elért sikere után Hollywood azonnal a darab amerikai remake-jén kezdett gondolkozni. Florian Henckel von Donnersmarck első filmjére leggyorsabban a The Weinstein Co. reagált, és megszerezte az újrázás jogait. A stúdió úgy tűnik, komolyan veszi a feldolgozást, ez már a megvalósításra meghívott rendezők nevéből is látható, hiszen a direktori szék megszerzéséért Sydney Pollack és Anthony Minghella is versenyben van.

Az Oscaron A Faun labirintusa látványvilágával taroló mexikói rendező, Guillermo del Toro is hamarosan újra filmformába önti sajátos fantáziavilágát, ezúttal – ahogy azt az egy kommersz-egy szerzői film taktikája szerint menetelő del Toro-tól már megszokhattuk – a direktor ismét hamisítatlan álomgyári témához nyúl. A Hellboy 2: Az arany hadsereg (The Golden Army) forgatási munkálatai májusban kezdődnek Budapesten. A kamera mögött ezúttal is Guillermo Navarro, a Hellboy első részének és A faun labirintusá-nak operatőre áll majd. Miután a Sony nem látott lehetőséget a franchiseban, az Universal által felkarolt filmterv premierje 2008 augusztusára várható.

Egy kommersz - egy szerzői film taktika
Hellboy 2: Az arany hadsereg (The Golden Army)


Habár a figyelmet dokumentarizmusával felkeltő United 93-as alkotója, Paul Greengrass aranyszobrocska nélkül tért haza az idei ceremóniáról, már forgatja a 9/11-et sajátosan feldolgozó filmjénél fikció-és akcióközpontúbb kémfilm-sorozatának következő epizódját The Bourne Ultimatum címmel. A Matt Damon által alakított titkosügynök-figura ezúttal saját múltja sötét foltjainak felderítésére vállalkozik. A The Bourne Ultimatum 2007 augusztusában kerül az amerikai mozikba.

Bár Clint Eastwood-nak A levelek Ivo Dzsimáról  illetve A dicsőség zászlaja című filmjeivel nem sikerült megismételnie A millió dolláros bébi Oscar-sikerét, előkészületben van, és előreláthatólag 2007-ben kezdi forgatni legújabb filmjét, a The Changeling-et (Az elcserélt). A filmet eredetileg Ron Howard készítette volna, azonban ő a Frost/Nixon illetve A Da Vinci-kód folytatása miatt kénytelen volt elhagyni a projektet. A The Changeling (Az elcserélt) főszerepében Angelina Jolie várható, s egy olyan anyát alakít majd, aki miután visszakapja elrabolt gyermekét, hamarosan gyanítani kezdi, hogy a gyermeket elcserélték.

A legjobb vizuális effektusok kategóriában A Karib-tenger kalózai 2. része kapta az Oscar-szobrot, s a nézőknek nem is kell sokat várniuk a folytatására. A Jack Sparrow kapitány és barátainak kalandjait továbbmesélő harmadik epizód bemutatását 2007 májusára tervezik. Az At Words’s End alcímet viselő filmet az előzőkhöz hasonlóan a Kör-rel és A mexikói-val ismertté vált rendező, Gore Verbinski jegyzi.

2007 nagy dobásának, de legalábbis számos neves rendezőt megmozgató projektjének ígérkezik a Chacun son cinéma, melyben 33 direktor mutathatja meg, mit is gondol a moziról. Az alkotók kiválasztása úgy tűnik, nem kötődik nemzedékekhez vagy országhatárokhoz, olyan neveket találhatunk a listán – a teljesség igénye nélkül – mint a Coen testvérek, David Cronenberg, Theodorosz Angelopulosz, Takesi Kitano, Aki Kaurismaki, Wim Wenders, Roman Polanski, Atom Egoyan, Lars von Trier, Wong Kar Wai vagy a Bábel-lel az Oscar-on szereplő Alejandro Gonzales Iňarritu.