Deák Kristóf az idei Oscar-gálán a Mindenki című kisjátékfilmjéért kapta meg az amerikai filmakadémia díját az alkotás producerével, Udvardy Annával együtt. A rövidfilm az új iskolába kerülő Zsófi történetét mutatja be, akit beválogatnak az iskola legendás kórusába. Az énekkar vezetőjéről (Szamosi Zsófi) azonban kiderül, hogy nem az a tehetségeket inspiráló tanár, akinek mindenki gondolja.

 

Mindenki: Cinkosok közt nem bűnös a néma

"A rendező a választott téma iránti érzékenysége, a gyerekszereplők példás irányítása, vagy több jelenet zseniális koreográfiája mellett még azzal kacsolatban teljesít párját ritkító módon, ami egyúttal a Mindenki szerkezetét összetartó esszenciaként jelenik meg a szűk fél órás játékidőben: a mindent elsöprő énekszóban rejlő, túlvilági erő olyan katartikus hatóanyagként harsan fel a záró nagyjelenetben, amitől legalább annyira libabőrösek leszünk, mint egykor a zene hallatára gyerekként más szférába kerülő rendező, Deák Kristóf."

A The Hollywood Reporter hétfői cikkében a Mindenki több nemzetközi díját is felidézték: a tokiói Short Shorts fesztivál nagydíját, a TIFF Torontói Gyerekfilmfesztivál és a 32. Festival du Cinema Européen Lille fesztivál közönségdíját, a Chicago-i Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál fődíját (amely a tokiói díjjal együtt kétszeresen is biztosította az Oscar-kvalifikációt), és nem hagyták ki Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya Legjobb Gyerekszínész díját sem, amit a Sapporo-i Rövidfilmfesztiválon nyertek el. Deák Kristóf korábban a The Boss és a Losing It című rövidfilmeket rendezte, jelenleg A legjobb játék című produkción dolgozik.

Forrás: MTI / Borítókép: Kallos Bea MTI, Jelenetfotó: Meteor Film