A finnországi Anna Paavilainen Két test a tengerparton című filmje nyerte a fődíjat a marosvásárhelyi fesztiválon, amelyet  a Maros megyei önkormányzat ajánlott fel.     Ugyanez a film nyerte a diákzsűri díját, valamint az Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll díjat.

A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjjal tüntették ki a magyarországi Horesnyi Mátét a Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című munkájáért. A Budapesti Metropolitan Egyetemen frissen diplomázott rendezőnek rövid időn belül ez a második elismerése, november elején a legigéretesebb magyar animációs tehetségnek választották meg a budaörsi Primanimán. A mindennapok értelmét keresi díjazott alkotásában, amely fekete-fehér, abszurd jelenetekből áll össze, és amely főhajtás Jacques Tati előtt.

A legjobb rendezésért járó Marosvásárhely város díját az oroszországi Marija Edemszkaja kapta A nullás út című filmért. A legjobb animációs filmnek járó díjat, amelyet a román Nemzeti Kulturális Alap ajánlott fel, a spanyolországi Izibene Onederrának ítélte a zsűri a Lursaguak. Életképek című filmért.

Románia legrégibb filmes seregszemléjének számító, vasárnap véget ért fesztivál szervezői korábban közölték, hogy a versenyprogramba 49 kisfilmet válogattak be 1100 rövidfilm közül, amelyek 74 országból érkeztek. A rövidfilmek mellett a 2018-as és a 2019-as év legsikeresebb román és magyar játékfilmjeit is megtekinthette a közönség.

forrás: MTI
címlapkép: Horesnyi Máté a Primanima díjátadóján (forrás: Primanima FB)