Szabadtéri vetítésen lesz látható a Frici & Aranka című, Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka kapcsolatát feldolgozó tévéfilm, illetve Kis Hajni nagy sikerű mozifilmje, a Külön falka. Emellett a kortárs hazai irodalom egyik legnépszerűbb próza- és forgatókönyvírójának, Bereményi Gézának a szövegei is hallhatóak lesznek Hrutka Róbert és Für Anikó előadásában - így készülhetünk a Bereményi kalapja című film szeptemberi premierjére

Frici & Aranka
augusztus 19., 20:00-22:00

Film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol „ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten." A film középpontjában Karinthy Frigyes (1887-1938) és felesége, Böhm Aranka (1893-1944) közel két évtizedes házassága, kapcsolata áll, melyből megismerhetjük egy igazi se veled, se nélküled kapcsolat lélektanát, a filmben feléled az irodalomtörténet, olyan költőket láthatunk a történetben, mint Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Havas Gyula vagy Somlyó Zoltán.

A Bereményi kalapja bemutatója szeptemberben várható

Nőstény álom – Bereményi Géza szövegei Für Anikó és Hrutka Róbert zenés előadásában
augusztus 20., 16:00-17:00

A Nőstény álom nem egy szokványos lemez. Für Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művész egyfajta önvallomása ez. Számtalan arcát mutatja meg ezekben a dalokban, amelyeket Bereményi Géza írt és Hrutka Róbert zenésített meg. A három művész így vélekedik a közös munka gyümölcséről:
 
„Személyes hangvételű anyag; benne vannak ők a zenével, a költészettel, én hozzáadom azt, ami én vagyok. Géza szövegei inkább versek, költészet a javából, remekül illeszkednek Robi lendületes, összetéveszthetetlenül eredeti zenéjéhez.” (Für Anikó)
 
„Mialatt ezeket a dalszövegeket írtam, kibújtam nememből és nővé változtam, kibújtam nevemből és Für Anikóvá lettem. Elvesztettem józanságomat az eszeveszettségig és a világról határozottan lányos véleményem támadt. Nagyon jó volt mindez, és kár, most, hogy megint visszavedlettem férfivá, megint szögletes lett a gondolkodásom.” (Bereményi Géza)
 
„A sors nagyszerű emberekkel hozott össze: láttam a Gézát írni, hangosan gondolkodni… és kaptam valamit. Láttam az Anikó szemében a könnycseppeket, mikor az első dalokat megmutattam neki… és kaptam valamit. Valamit, amiről még nem tudom, hogy mi… de azt tudom, pont ezért zenélek.” (Hrutka Róbert)
 

Külön falka
augusztus 21., 20:00-22:00

A tizenhét éves Niki (Horváth Zorka) a nagyszüleivel él, akik képtelenek kordában tartani a lázadó, nehezen beilleszkedő tinit. Amikor Niki megtudja, hogy apját, Tibort (Dietz Gusztáv) kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a magának való, erőszakos, a budapesti éjszakában kidobóként dolgozó férfit. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy ez a család egyesülhessen.

Forrás: Facebook, MTI
Címlapkép: Frici & Aranka