2020. június 4. a trianoni békeszerződés aláírásának 100 éves évfordulója, amiről Budapest Főváros Önkormányzata is megemlékezik több fővárosi intézménnyel együttműködve. Az eseménysorozat részeként négy mozifilm lesz ingyenes megnézhető a Budapesti Távmoziban. 

A filmek válogatásakor a szervezőknek nem volt könnyű dolga, mint írják: "Trianon traumájának feldolgozatlanságát az is jelzi, hogy igen kevés igazán értékes mozgókép készült a témáról – a magyar film még nem találta meg azt a konkrét történetet, amelyen keresztül hitelesen és érzelemgazdagon beszélhetne erről az érzékeny témáról. A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda, s milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés."

Látható lesz Iglódi István A gyertyták csonkig égnek című Márai adaptációja, az Anyám és más futóbolondok a családból, a 66 szezon című dokumentumfim, valamint premierként mutatkozik be Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilm - Sipos József alkotásában az egykori kormányzó unokája mesél nagyapjáról és a Horthy családról. A filmekre 0 Ft-s áron lehet jegyet váltani a Távmozi oldalán. 

Forrás: Budapest Film / Borító: Anyám és más futóbolondok