A Matches igaz történeten alapul: a rövidfilm ötletét egy 7 éves gyerekkel készült interjú adta. Miközben a mesélő gyufákkal játszik, azok megelevenedve életre keltik álmait, vágyait, félelmeit. Ez adja a film narratíváját. A film a legegyszerűbb animációs technikával, egy gyufaszál megmozgatásával hoz létre univerzális történetet, miközben megjeleníti a karakter életfilozófiáját és összetett társadalmi kérdéseket is szemléltet. Egyúttal azt is megmutatja, a gyermeki kreativitás a leghétköznapibb dolgokból is képes fantáziavilágot teremteni. A Matches arra tesz kísérletet, hogy a néző gyermeki énjét is előcsalogassa, szabadjára engedve képzeletét.

M. Tóth Géza valamennyi filmje más-más technikával készült, a Matches gyufaszálait tárgyanimációval kelti életre. “A célom az volt, hogy szellemes, megoldásra váró történetet állítsak elő egy egyszerű tárgy megmozgatásával, amely - függetlenül életkortól, kultúrától - inspirálni tudja a közönséget, kreatív feladványaival bevonja őket a történetmesélésbe” - árulta el a rendező egy interjúban.

 

Minden rejtvény feltételez egy kvízmestert a háttérben, aki megalkotja ezeket a fejtörőket. Közel 30 éve tanítok, aminek a szépsége abban rejlik, hogy segítsem a diákokat, hogy önállóan fedezzék fel a szakmát, miközben mindig egy lépéssel előttük járok. A Matches-ben is megelőzöm a nézőt, az animált képekkel a történet értelmet nyer, így születik meg a megoldás lehetősége a közönség számára.

A rövidfilm több mint ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt és ezidáig tíz filmes díjjal ismerték el, mint a New York-i Rövidfilm Fesztivál, a Londoni Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál és a Moszkvai Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. 2020-ban elnyerte az Egyesült Királyságbeli Foyle Filmfesztivál fődíját, ezzel kvalifálhatóvá vált az az Amerikai Filmakadémia díjára.

A Matches sikerein felbuzdulva M. Tóth Géza egy új sorozat készítésébe kezdett. A Mitch-Match főszereplője ugyancsak egy gyufaszál, ez az egyszerű használati tárgy, amely emberi történeteket és mindennapi eseményeket elevenít meg, kreatív játékra hívva a közönséget. A humoros képekben a néző jól ismert helyzeteket fedezhet fel.

Matches

magyar animációs rövidfilm, 2019, 11’

Készült a KEDD Animációs Stúdióban

Rendező: M. Tóth Géza

Forgatókönyvíró: M. Tóth Géza

Producer: M. Tóth Éva

Grafika: Piros Péter

Zene: Alpár Balázs

Sound Design: Alpár Balázs

Vágó: M. Tóth Géza

Hangkeverés: Madácsi Imre, Rozslay Miklós

Gyártásvezető: Bouandel Doraya

Animátorok: Burján Gergő, Fazakas Kinga, Horváth Eszter, Horváth Imre, Lele-Húber Edit, Nagy Tibor, Riedl Katalin, Vácz Péter