Nemes Jeles László mindent megnyert a Saul fiá-val, amit csak lehetett; a diadalmenet egészen az Oscar-gáláig tartott, ahol a legjobb idegen nyelvű film díját vehette át. Ezek után nagy várakozás előzte meg a következő nagyjátékfilmjét, a Napszálltá-t, amelyet a rangos velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutattak be, a történelmi dráma főszerepében Jakab Juli merült alá az első világháború előtti, élettől pezsgő Budapest sötét alvilágába.

A Napszállta 1913 nyarán, Budapesten, a a béke utolsó napjaiban játszódik. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Az év végi összegzés idején több cikkben is megemlékeztünk a Napszálltá-ról: bekerült 2018 legjobb magyar filmjei közé, és a két főszereplő is helyet kapott a legjobb alakításokat rangsoroló listákon. "Annyira intenzív volt ez a 54 nap, hogy nekem teljesen egybefolyt, mint egy hosszú lázálom. De rajtam kívül még jó páran ott töltötték ezt a rengeteg napot reggeltől estig. Nem volt olyan jelenet, amit a kisujjunkból kiráztunk volna. Nagyon nagy produkció volt, ami mindenkit megterhelt" - mesélte Jakab Juli a Filmhunak adott interjújában.

Időpont: július 31., szerda
Kapunyitás: 19:00
A vetítés kezdete: 21:00
Nyelv: magyarul, angol felirattal
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

További információért a vetítés Facebook-oldalát keresse fel. A jegy felmutatásával ingyenes parkolást biztosítanak a Várkert Bazár mélygarázsában 3 órára (mely a Szarvas tér felől közelíthető meg).