Hajdu Szabolcs: Bibliotheque Pascal

A film egy fiatal romániai nőről, Mona Galdóról szól, aki elég különös életet él. A film kezdetén ide-oda sodródik a világban, furcsa dolgok történnek vele. Születik egy kislánya, akinek van egy apjtától örökölt, különleges tulajdonsága: álmai kivetülnek a valóságra. Mona céltalanul bolyong gyermekével, a megélhetését alkalmi vásári komédiázásból fedezi. A mindaddig elveszettnek hitt apjával való találkozása folytán, gyermekét hátrahagyva Londonban találja magát egy Pascal könyvtárának nevezett luxuskuplerájban. Itt értelmiségiek végzetes vágyainak, valamint a különc tulajdonos, Pascal beteg elméjének foglya és játékszere lesz - élete legnehezebb feladat megszabadulni innen. A filmnek még két forgatási etapja lesz.

















További részletek a forgatás menetéről


Szereplők:
Török Illés Orsolya, Hajdu Lujza, Oana Pelea, Razvan Vasilescu, Mihai Constantin, Andi Vasluianu,
Gyártó: Katapult Film, Filmpartners
Költségvetés: kb. 600 millió forint
Várható bemutató: 2009 eleje
IMDb

Pálfi György: Paradicsom/Pater Noster

A film első része egy természetfilmes hozzáállással készített, 3-4 éves gyerekekről szóló dokumentumfilm (Paradicsom), melyben az óvodából kerüléstől számított első három hónapjukat követi végig. A második rész a Purgatórium: egy casting során emberek magukról mesélnek (több mint 200 emberrel csinált Pálfi pár éve egy-egy gyors mélyinterjút), illetve készült egy forgatókönyv nélküli fikciós film Pokol címen, mely kilenc szereplő rögtönzésére épül, és szintén az ember és társadalom viszonyát vizsgálja.


Gyártó:
Eurofilm Stúdió
Szereplők: Czene Csaba, amatőrök
Költségvetés: 40 millió forint
Várható bemutató: bizonytalan
IMDb *nincs jegyezve


Keményffy Tamás:
Mázli

A Mázli című film szatíra egy kis falu színes egyéniségű lakóiról, akik életét gyökeres felforgatja egy isteni csoda - vagy csak egy egyszerű bűntény.  Ógyarmat egy szegény zsákfalu az osztrák magyar határon. Egy napon azonban rájuk mosolyog a szerencse. Felfedezik, hogy a temetőjük alatt húzódik egy olajvezeték. Gyorsan jött ötlettől vezérelve megfúrják és közösen elkezdik árulni a gázolajat, temetésnek álcázva az árúsítást.

Dől a pénz! Mindenki boldog és elégedett. Egészen addig, amíg mindenki el nem kezdi a saját zsebére árulni az olajat, egymás árai alá ígérve. A baj pedig nem jár egyedül. Megjelenik a faluban az olajtársaság embere, hogy elsimítsa az ügyet, de a falu elkergeti az válságmanagert, egyenesen a rendőrség karjába. A falusiak elszántak és nem hajlandóak lemondani az olajról. Ellenállnak a karhatalomnak egy remeknek tűnő tervvel. Csakhogy a remeknek tűnő tervek nem szoktak jól elsülni.


Szereplők: Gyurica István, Lázár Kati, Felix Theissen, Lorant Deutsch, Kerekes Vica, Tóth Károly, Kiss Jenő, Kapácsy Miklós
Gyártó: Extremfilm
Költségvetés: 250 millió forint
Várható bemutató: 2008. október 23.
IMDb

Gyöngyössy Bence: Papírkutyák

Ismét együtt a Kabay-Gyöngyössy páros; a rendező a forgatókönyvet a Buhera Mátrixért felelős Litkai Gergellyel együtt írta, a képekért pedig a 9 1/2 randit rendező, de most ismét operatőrként jeleskedő Sas Tamás felel, míg a zenét Berkes Gábor szerezte. Kuplung és Csumpi, két kárpátaljai kisstílű megélhetési bűnöző igencsak változatos munkákból próbál – általában kevés sikerrel – megélni. Amikor egy kisebb „stiklijük” miatt előzetes letartóztatásba kerülnek, cellájukban megismerkednek a kétméteres, százötven kilós Darabbal, és beszélgetni kezdenek, felidézik a múltat, de ez a jövőre is hatással lesz...



Egy hasonló, könnyen fogyasztható darabról

Szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Vaskó Géza, Kállóy Molnár Péter, Szarvas József, Hajdú Steve, Pikali Gerda
Gyártó: Európa 2000 Kft.
Költségvetés: nem publikus
Várható bemutató: 2008. december
IMDb


Pater Sparrow: 1

Egy nemlétező könyvről írt Stanislaw Lem-kritika, amely Az emberiség egy perce című novella része, adja a film alapját, amelyben Pater Sparrow arra keresi a választ (avagy arról kérdez) a maga vizuális nyelvén, hogy hogyan lehet értelmesen játszani.



Szereplők: Mucsi Zoltán, Mácsai Pál, Kerekes Vica, Czukor Balázs, Balázs Zoltán, Haumann Máté
Gyártó: Honeymood Film's
Költségvetés: kb. 180 millió forint
Várható bemutató: 2009-es Filmszemle
IMDb


Hatvani Balázs:
Sorsvonalak

Újabb magyar partizán-függetlenfilm készül. Hatvani Balázs - akit a Script című rövidfilmje kapcsán ismerhetünk – nagy fába vágta a fejszéjét: önerőből készíti el nagyjátékfilmjét Sorsvonalak címmel - egy science fiction Philip K. Dick stílusában az emberi sorsról, az önrendelkezés és a felsőbb hatalmak viszonyáról.



Hatvani korábbi filmje az Indiai csersznye - Hungarian montipájszon?!

Szereplők: Dörner György, Kerekes József, Viczián Ottó, Rudolf Péter
Gyártó: Tricorn Production
Költségvetés: 120 millió forint
Várható bemutató: bizonytalan
IMDb


Walter Carvalho: Budapest

Brazil-magyar koprodukcióban készült a fővárosunkról elnevezett Budapest című film, amely egy azonos című bestseller adaptációja. Főhőse mások neve alatt ír sikerregényeket, Rio de Janeiroban él, feleségével és kisfiával, mígnem megbabonázza fővárosunk.



Az eredeti műről a litera.hu-n

Szereplők: Leonardo Medeiros, Hámori Gabriella, Giovanna Antonelli, Ivo Canelas
Gyártó: Eurofilm Studió, Nexus Cinema ét Video, Stopline Films
Költségvetés: kb. 570 millió forint
Várható bemutató: 2009. február
IMDb