Két izgalmas magyar premier gazdagítja az április elsején kezdődő portói nemzetközi filmfesztivál, a Fantasporto programját. A fesztivál 21 új alkotást bemutató versenyprogramjába választották Odegnál Róbert és Horváth Illés rendezését, a Lélekpark című fantasy-thrillert, Fazekas Máté Bence Kilakoltatása pedig a Semana dos realizadores (Rendezők hete) válogatását gazdagítja. 

Lélekpark története egy állatkertből indul, ahol egy férfi anyaszült meztelenül ébred a krokodilok között. Nem emlékszik, hogyan került oda, és ha ez nem lenne elég, arról sem tud beszámolni, hogy hol volt az elmúlt három évben. A nem mindennapi ügy egy fiatal és fényes elméjű nyomozónőnél landol. A főszerepeket Staub Viktória, Pregitzer Fruzsina és Horváth László Attila alakítják, a producer Roskó Péter és Vékes Csaba volt. A Lélekpark a Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek együttműködését inspiráló támogatásával készült a Blue Duck Arts és a Móricz Zsigmond Színház kooperációjában készült, a Fantasporto versenyprogramja után pedig Brazíliában is műsorra tűzik a Fantaspoa fesztiválon.

Fazekas Máté Bence szatirikus hangvételű, a magyar mozikban már bemutatott Kilakoltatása egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. Az Orosz Ákos és Nagy Mari főszereplésével megtörtént események alapján készült mozifilmet a magyar kritikák lelkesen fogadták. A Kilakoltatás az FP Films és a Filmfabriq koprodukciójában készült, producere Fülöp Péter és Osváth Gábor. Az NFI pályakezdő filmesek bemutatkozását támogató Inkubátor Programjában készült film a portói premiert követően a szicíliai Kin Est Fest fesztivál nyitófilmje lesz, mely a legizgalmasabb közép-európai filmekből mutat be válogatást.