Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime, az Apple+, a Cinego, a Filmio és egyebek kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

A cseléd

Hol és mikor? Mubi és már elérhető

Kim Ki-young leghíresebb filmje, A cseléd a hatvanas évek Koreai Köztársaságában játszódik, a háborúból fölépülni igyekvő társadalom átrendeződése közepette. A film férfi főszereplője, Kim úr, gyárban dolgozik zongoratanárként, ahol a munkásnők kórusát tanítja és kíséri. A szövevényes cselekményben több lány is kapcsolatba kerül Kimmel, a címszereplő cseléd, Myung-sook csak a film második harmadában tűnik fel, de ennyi játékidő is épp elég neki, hogy felszínre hozza Kim emberi silányságát és bestiálisan tönkretegye a családját. A cseléd a megvetés, a félelem és az osztálygyűlölet lélektanának szélsőséges, barokkos tanulmánya.

Magolvadás

Hol és mikor? Netflix és május 4.

Csernobil és Fukushima. Két szó, két helyszín, melyek említésétől is megborzongunk. A nagysikerű Csernobil sorozat újra az atomkatasztrófákra terelte a figyelmet, de vajon hány más atomerőműben történt balesetet ismerünk? A Netflix segít nekünk: most induló, négyrészes dokusorozatában az 1979-ben, Pennsylvaniában, a Three Mile Island-ben történt reaktorbalesetet mutatja be archív felvételekkel, rekreált jelenetekkel és beszélőfejes interjúkkal. A baleset forgatókönyve szinte megegyezik Csernobiléval, de van egy elképesztő véletlen is: 12 nappal a baleset előtt mutatták be a Kína-szindróma című filmet, mely éppen arról szól, ami az erőműben is történt.

 

Legjobb tudomásom szerint 

Cinego és május 5.

Egy örökbefogadásra készülő pár veszekszik az éjszakai buszon, majd a nő leszáll es eltűnik éjszakában. Hajnalban ér haza, sokkos állapotban. Elmondja férjének, hogy megerőszakolták. Az ügy eslőre világosnak tünik, aztán egyre kevésbé az. Nagy Bálint és Lőrincz Nándor rendezők első filmje a nézőt is kirángatja a komfortzonájából, gyanakvásra és zsigeri ítélkezésre kényszeríti, amivel megmutatja, milyen előítéletekkel kell szembenézniük a nemierőszak áldozatainak.

Sirokkó

Hol és mikor? Filmio és május 5.

Sirokkó werkfilm (Pintér Georg, 1969) a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumtól a Vimeon

A harmincas években, valahol a délszláv határnál titkos kiképzőtáborukban horvát szeparatisták merényletre készülnek a szerb király ellen. Tizenkét beállítás, a tájban pásztázó kamera, egy sakkjátszma ritmusára feltűnő és eltűnő alakok. Nem kapunk képet a pontos politikai helyzetről, sokszor nem értjük pontosan, mi történik, mégis ráismerni azokra az ismétlődő mintázatokra, ösztönökre és gesztusokra, amelyek a hatalmasok és az elnyomottak viszonyát jellemzik. Jancsó szereplőgárdájához a Sirokkóban két nemzetközi sztár, Marina Vlady és Jacques Charrier is csatlakoztak.

Az utolsó lépcsőfok (The Staircase)

Hol és mikor? HBO MAX és május 6.

 

2001-ben az amerikai író, Michael Peterson feleségét, Kathleent holtan találták a családi ház lépcsőjén. A politikai pályára készülő férfit rögtön előállították és kezdetét vette a tárgyalás és a találgatás. Ahogy egyre több titok látott napvilágot, egy francia forgató csapat követni kezdte az eseményeket, ebből készült minden idők egyik első bűnügyi dokusorozata. Ezen meta-csavar egyet A lépcső, ami a tragédia mellett a true-crime műfaj működésébe is betekint, ahogy a feszültség fokozása érdekében gyakran torzítja el a valóságot. A lépcső szállítja emellett az elmúlt hónapok legnagyobb sztárparádéját is: a családfőt Colin Firth, az anyát Toni Collette alakítja, de feltűnik Juliette Binoche, Michael Stuhlbarg, Parker Posey és Sophie Turner is.

Apánk

Hol és mikor? Netflix és május 11.

Az X-Akták egyik legjobb monster-of-the-week része az Évák, melyben egy magas IQ-val rendelkező orvosnő önmaga klónjait ültette be egy szülészeti klinikán az ügyfelek tudta nélkül. A sztori nem fikció. Az Apáink egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó orvosról szól, akiről kiderült, hogy több, mint 50 esetben a saját spermájával termékenyítette meg az őt megkereső nőket. A dokuban ezek a nők, gyerekeik és családtagjaik szólalnak meg és rajzolódik ki egy pszichopata orvos képe.

Operation Mincemeat

Hol és mikor? Netflix és május 11.

Tipikus brit háborús filmre van kilátás, az izgalmakat biztos kézzel adagoló heroikus történetet fanyar humorral oldják majd benne. Az Operation Mincemeat valós eseményeken alapul, amelyek viszont olyan hihetetlennek hangoznak, mintha egy túlságosan is élénk fantáziájú kamasz vetette volna őket papírra, miután megnézte a Kémek a sasfészekben című klasszikust. A szövetségesek egy hamis személyazonosságú, félrevezető üzenetet hordozó, a portugál partoknál elhelyezett holttest segítségével hitették el a nácikkal, hogy Görögországban akarnak partra szállni, és nem Szicíliában. A főszerepben az angol kosztümös filmgyártás állandó aduásza, Colin Firth látható.

Belle - A sárkány és a szeplős hercegnő 

Hol és mikor? Cinego és május 12.

A Szépség és a szörnyeteg japán átíratának főszereplője egy Suzu nevű kamaszlány, aki egy kiskori trauma következtében elvesztette énekhangját. Egy nap azonban rátalál U nevű metaverzumra, ahol szépséges avatarja mögé bújva visszatér a hangja, és dalaival gyorsan sztár válik belőle. Közben megismerkedik a virtuális világ számkívetetjével, a sárkány nevű harcossal. A jól ismert mesét Hoszoda Mamoru Oscar-jelölt anime rendező látványos, meglepő fordulatokat rejtő, és igencsak korszerű alkotásban dolgozta fel.

Az essexi kígyó

Mikor és hol? Apple TV+ és május 13

Ősi hiedelmek csapnak össze a tudomány racionalitásával az Apple TV legújabb mini-sorozatában, a két nehezen kibékíthető gondolkodásmód között egy józan gondolkodású tiszteletes próbál hidat képezni. A nagy sikert aratott, magyarul is megjelent, a 19. század vidéki Angliájába visszarepítő regényben egy tengeri szörny vélt feltűnése kelt egyre nagyobb riadalmat. A Londonból érkező, özvegy Cora a misztikus kígyó után kutat, de közben a helyi tiszteletes iránt is érdeklődni kezd. Claire Danes és Tom Hiddleston alakítja a szerelem hálójában vergődő két főszereplőt.    

Az időutazó felesége

Hol és mikor? HBO MAX és május 15.

Audrey Niffenegger bestselleréből Rachel McAdams és Eric Bana főszereplésével 2009-ben készült már egy filmadaptáció, most pedig egy hatrészes sorozatban elevenedik fel a romantikus sci-fi, ezúttal az író kreatív együttműködésében. A Trónok harcából ismert Rose Leslie mellett Theo James lehel új életet a történetbe, amiben egy házaspár kapcsolatát egyre nagyobb próbák elé állítja a férfi időutazó képessége. Henrynek nincsen behatása arra, hogy mikor ugrik előre vagy hátra az időben 10, 20 vagy 30 évet, az időutazás egyszerre áldás és átok a saját és szerelme életében.