Moholy-Nagy László (1895-1946) a formatervezés, a konstruktivista festészet, a fotográfia és a kísérleti film területein is jelentős életművet hagyott hátra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2020. júliusában, világhírű névadója születésének 125. évfordulóján indította kampányát,
amelynek célja az volt, hogy Moholy-Nagy munkásságát szélesebb körben is megismertesse. A megemlékezés-sorozat a MOME rektora, Fülöp József és Kollarik Tamás, az egyetem konzisztóriumi tagjának vezetésével jött létre.

A sorozat Az új Bauhaus - Moholy-Nagy élete és öröksége című dokumentumfilm hazai premierjével indult az Urániában (a filmet legközelebb 2021. július 20-án vetítik). Az alkalomból készített weboldalon rengeteg érdekes és hiánypótló tartalom jelent meg Moholy-Nagy életével és munkásságával kapcsolatban, köztük egy 20 perces riportfilm és a Moholymotion című animáció, amely az Anncey-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál idei versenyprogramjában is szerepelt.

Tavaly ősszel Knowledge in Motion – A művészeti és design oktatás jövője – a jövő művésze címmel indított podcastot az egyetem kreatív csapata. A sorozat Moholy-Nagy oktatási és művészi módszertanából kiindulva járja körbe többek között a művészeti felsőoktatás, a design, az állami művészetfinanszírozás a szellemi és a kísérleti filmek témáját.

A Fülöp József, Kollarik Tamás és Vincze Zsuzsanna szerkesztette Knowledge in Motion című kiadvány a podcast válogatott beszélgetéseit tartalmazza rövidített formában. A kötetben található egy ismeretterjesztő cikk Moholy-Nagy Lászlóról, egy interjú a 40 éves MOME Animról, valamint egy beszélgetés Csupó Gábor animációs rendezővel, aki Moholy-Nagyhoz hasonlóan szintén Amerikában futott be jelentős karriert.

A Knowledge in Motion cím Moholy-Nagy legendás könyvének, a ’70-es évekig a design- és művészeti felsőoktatásban tananyagként használt Vision in Motion-nek a parafrázisa” – mondta el Kollarik Tamás a Magyar Nemzetnek. Kiemelte, hogy a kétnyelvű kötetet külföldön is szeretnék terjeszteni a magyar kulturális diplomácia szervezőinek segítségével.

A Moholy-Nagy 125 kampány, valamint a Knowledge in Motion című kötet a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésével valósult meg.

Címlapkép: Moholy-Nagy László