A XV. kerületi Önkormányzata és a Csokonai Művelődési Központ 2011-ben hirdette meg először "Mi a jó neked?" című kisfilmpályázatát: ennek keretében készült Nagy Bálint és Lőrincz Nándor 180/100 című kisfilmje, amely végül Szarajevóban volt versenyben, valamint Szirmai Márton Legenda című kisfilmje, ami moziforgalmazásban is volt. A 2012-es pályázaton Lakos Nóra, Tóth Barnabás és Bouandel Doraya kaptak lehetőséget, hogy kisfilmet készítsenek. Ezt az öt kisfilmet mutatjuk be a Kortárs Magyarok műsorán. 

A filmekről


A 180/100 című rövidfilm Roli (Kovács Lehel) egy napját mutatja be, amikor orvosi utasításra megkapja a 24 órás vérnyomásmérőjét. A történet pikantériája, hogy ezen a napon szembesül a fiú azzal, hogy tönkrement a párkapcsolata.

Interjú a rendezőkkel


A Legenda operatőre a nemrégiben Aranyszem-díjat nyert Pohárnok Gergely, főszereplői pedig a tekintélyes színházi és filmes múlttal rendelkező Tímár Éva és Kun Vilmos. A történetben a nyugdíjas tanárnőre újra szükség van az egyetemen. 

Interjú a rendezővel


Tóth Barnabás Újratervezés című munkáját korábban egy modern Philemon és Baucis feldolgozásként emlegettük: a film egy idős házaspár életét mutatja be autózásaikon keresztül. A kisfilmek Marosi Gábor fényképezte, szereplői Pogány Judit és Kovács Zsolt.

Interjú a rendezővel


A Kanapé című filmben egy kanapét cipelnek ide-oda a városban. A film operatőre Ebner Dávid volt, szereplői Tóth Sziszi, Malya Petra és Nagy Péter István.

Interjú a rendezővel


Lakos Nóra, a "7 legjobb dolog, amit magyar ember evés közben csinál" forgatókönyvét Cserna-Szabó András novellájából írta, egy gasztronómiai megközelítésű családtörténetet mutat be játékosan. A végleges film a Nagyanyám köldöke címet viseli, operatőre Bálint Dániel, szereplői Jordán Adél és Keresztes Tamás.

A vetítés helye és ideje:

2012. december 10. 20 óra
Örökmozgó mozi, Erzsébet krt. 39

A film után az alkotókkal beszélgetünk, moderátor Müllner Dóra.