A Malter Filmfesztivál vándormoziként idén több fesztivál programjában is feltűnik, így jutott el múlt héten a Bánkitó Fesztiválra is. A fesztivál zsűrijében Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya, Gyenis Ajándok, a Mozinet munkatársa és Hutanu Emil, a Malter fesztivál szervezője pontozta a beválogatott kisfilmeket. A harmadik helyezett Dombrovszky Linda Kockaember című kisfilmje lett, amit nemrégiben Spanyolországban is díjaztak, és további 26 nemzetközi filmfesztiválon részt vett már korábban.

A második helyezett az Oscar-díjas Mindenki rendezőjének, Deák Kristóf legújabb rövidfilmje, A legjobb játék lett, ami idén márciusban, a Friss Hús versenyprogramjában mutatkozott be először. A zsűri Kis Hajni Last Call című kisfilmjének adta az első helyezést - a film egy külföldre költöző asszony (Zsurzs Kati) utolsó budapesti napját mutatja be. A rendezők nyereménye egy-egy bérlet a jövő évi Bánkitóra.

A Malter - Vándor Filmfesztivál szervezői ezeken a fesztiválokon fognak még idén nyáron és ősszel vetíteni: Ördögkatlan (Július 31.-Augusztus 4.), Ízek-Versek-Madárfütty (Augusztus 9-12.), Deathcrew (Augusztus 16-18.), Kerekdomb (Szeptember 13-16.), Desztvi (Október 16-17.).