Az Algírban született, roma származású Tony Gatlif rendező alkotói munkásságát a szabadság, az igazságszeretet és a zabolátlanság vezérli. Filmjeiben az úton levés, a gyökerek felkutatása, a létezés gyönyörűségének titkait kutatja, ahogy a CineFest programjában szereplő, 2004-ben Cannes-ban díjazott Száműzöttekben is. Emlékezetes filmjei – a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Szabadság, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom – bevésődnek a nézők emlékezetébe, csodálatos képei, dallamai felejthetetlenek. Gatlif Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át, Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részleteit mutatják be. Az alkotót idén életműdíjjal jutalmazzák Miskolcon, amit személyesen vesz át a nyitóünnepségen.

Tony Gatlif

A CineFest idén posztumusz életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotója, Sisyphus című alkotását 1976-ban Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a Küzdők című filmjét Arany Pálmával tüntették ki Cannes-ban. Az első egészestés magyar rajzfilm, a János vitéz rendezője, a Magyar népmeséken százezrek nőttek fel, egészestés népmeséi – a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról – a legnemesebb mesemondó hagyományokat folytatják. Képi világa egyedi és felismerhető, egyaránt jellemző rá a határtalan fantázia és a rendkívül biztos formaérzék. Három fekete-fehér remekműve – a Mélyvíz, a Küzdők és a Sisyphus – mítoszokat felidéző és újraértelmező, szikár alkotások.

Szabó Dorottya grafikája Jankovics Marcellről

A fesztivál a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. "Gyerekként arról álmodoztam, hogy olimpiai bajnok leszek. Vívtam, lovagoltam, de éppoly szívesen hegedültem és táncoltam is. És ha valaki egyszerre mindent akar csinálni, az nem lehet más, mint színész." – nyilatkozta a lengyel filmművészet egyik legismertebb arca. Olbrychski húszéves kora, 1965 óta játszik főleg lengyel és európai filmekben, de látható volt Angelina Jolie partnereként, a Salt ügynökben is. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, a rendezőóriás majd minden filmjében szerepel. Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai többet között: A légió, Minden eladó, Tájkép csata után, Nyírfaliget, Menyegző, Pan Tadeusz.

Daniel Olbrychski

Olbrychski Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt, de ő játszotta az egyik főszerepet, az Oscar-díjjal és Arany Pálmával is kitüntetett, A bádogdob című kultfilmben is. Kora legnagyobb színészeivel dolgozott együtt: Fanny Ardant-tól Hanna Schygulláig, Jeanne Moreau-tól Julia Ormondig. A CineFesten Andrzej Wajdával közös csúcsteljesítményük, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt káprázatos eposz, Az ígéret földje kerül bemutatásra.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagjai dr. Kollarik Tamás, dr. Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomáš Pavlíček, a zsűri elnöke Tony Gatlif.

Forrás: Cinefest