A zsűrielnök és társai napokig próbálták meggyőzni a szervezőket arról, hogy a bejelentett programnak megfelelően, szeptember 18-án mutassák be az Anyáim története című dokumentumfilmet a filmfesztiválon.

"A díjátadón tiltakoztam a beavatkozás ellen és lemondtam a zsűrielnöki tisztségemről. Fájdalmas döntés volt, mert az én kezdeményezésemre jött létre ez a fesztivál” – írta Dér András rendező a bejegyzésben, melyet lánya, az Anyáim története társrendezője, Dér Asia osztott meg csütörtökön.

Dér András a posztban kifejtette álláspontját a filmmel és a történtekkel kapcsolatban: "Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába. Akik most elégedetten hátradőltek győzelmük tudatában, azok vesztesek, mert erőszakkal nem lehet sem téríteni sem igét hirdetni. De párbeszédet folytatni sem. Mi, a zsűri, azt gondoltuk, hogy az emberi kapcsolatok érzékeny bemutatása minden ember számára fontos. A dokumentumfilm különösen az a katalizátor, ahol a különböző gondolkodású, világnézetű emberek meghallva egymás véleményét képesek vitázni. Az Ars Sacra filmfesztivál a keresztényi értékek felmutatása mellett a híd szerepét is vállalja, hogy a médiában tematizált diskurzust személyes és emberi relációkban mutassa be. Ahol nem paragrafusokkal, statisztikai adatokkal, hanem embertársaink, felebarátaink küzdelmével találkozhatunk. A zsűri egyöntetű vélemény volt, hogy Az anyáim története ilyen filmalkotás."

Anyáim története / Fotó: HBO

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a VI. Ars Sacra Filmfesztiválon vetítették volna Dér Asia és Haragonics Sári Anyáim története című dokumentumfilmjét a Tabán Moziban, ám a vetítést megelőző napon az alkotókat a fesztivál szervezői arról értesítették, hogy a fesztivált többen feljelentették és petíció indult a film vetítése ellen, többek között a CitizenGo nevű szervezet nyomására végül kivették a filmet a programból. Az HBO GO kínálatában elérhető Anyáim története egy azonos nemű pár és örökbefogadott kislányuk történetét mutatja be. Az alkotók így fogalmaztak a döntés kapcsán: "Kétségbeejtő, hogy a kormány homofób törvénye és az azt övező propaganda öncenzúrát és agressziót szül, amely meggátolja az emberek közötti hídépítés és bármiféle valós párbeszéd lehetőségét." 

A film kizárása mellett a fesztivál nyertesei sem mentek el szó nélkül. Medgyesi Gabriella a Facebookon közölte, hogy különdíját az Anyáim története alkotóinak ajánlja. Visky Ábel, a fesztivál fődíjasa is sajnáltatát fejezte ki az Anyáim története kizárása miatt: " Rossz érzés azzal szembesülni, hogy a fesztivált is életre hívó keresztény szellemiség meghatározó része ma Magyarországon - politikai érdekeket is kiszolgálva -nem a párbeszéd, hanem az elzárkózás kultúráját erősíti" - írta Facebook-oldalán. 

"Elmondhatatlan érzés volt az utóbbi napokban olvasni azt a sok támogató kommentet, véleményt, kiállást és személyes üzenetet, amit kaptunk" – reagáltak az alkotók a film hivatalos oldalán pénteken. "Egy film betiltása látványos aktus. De ami a filmmel történt, az történik nap, mint nap nem csak a film szereplőivel, nem csak az LMBTQ emberek és családok létével hanem az olyan keresztény közösségekkel is, akik máshogy élik meg vallásukat, mint ahogy azt az ország vezetői előírják. Ne felejtsük el támogatni és megerősíteni egymást." Bejegyzésükből kiderül továbbá, hogy Dér Andrással együtt Gelencsér Gábor filmesztéta is lemondtott állandó zsűritagságáról. 

A család komoly küzdelem

Szülővé válni sosem könnyű, különösen ha ellenséges környezetben, azonos nemű pár fogad örökbe gyereket. Dér Asia és Haragonics Sári a szivárványcsaládok erősen átpolitizált témáját hozza intim közelségbe.

Címlapkép: Dér András / Fotó: Theater.hu