Lassan nincs olyan pontja a bolygónknak, ahonnan ne pályáztak volna: az európai országokon kívül idén pl. Fülöp-szigeteki, chilei, togói, dél-koreai alkotás is érkezett. Sok a spanyol nyelvű, dél-amerikai országból jött film: ez köszönhető a virágzó kapcsolatnak, amelyet a fesztivál szervezői az SZTE hispanisztika tanszékével, illetve a mexikói nagykövetséggel kialakítottak.

Magyarországról 12 nagyjátékfilm és számtalan kísérleti- és kisjátékfilm érkezett. Ezek részben már bemutattok alkotások (Békeidő, Pesti balhé, Hab, A Feltaláló), de a többség még premier előtt áll, pl. Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje, a Hasadék, amelynek Réder György az operatőre. Szintén Réder György fotografálta a Spirált, amelynek rendezője Felméri Cecília.

Zuniverzum

A nevezettek között találjuk Gothár Péter legújabb filmjét (Hét kis véletlen, operatőr: Táborosi András, vagy a 3. fesztivál nagydíjasa, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa (rendezője a macedon származású Milcho Manchevski, aki 1994-ben az Eső előtt című filmmel robbant be a filmművészet élvonalába). Az idei fesztiválon a szervezők kitüntetett figyelmet fordítanak a karantén alatt készült filmeknek, ezért az említett Békeidő mellett nagy örömmel fogadták az Oláh Kata rendezte és Csukás Sándor által fotografált Zuniverzum című rövidfilmet.

A külföldi alkotások között számos, tavaly nagy sikert aratott mű van, pl. az Oscar-díjas Élősködők, a francia Portré a lángoló fiatal lányról, vagy az Oscar-jelölésig jutott, Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda.

A fesztivált szeptember 21-25. között rendezik Szegeden – a szervezők reményei szerint már korlátok nélkül.

címlapkép: Hasadék