Március 9. és 11. között kerül sor az idei Cartoon Movie pitchfórumra Bordeaux-ban. A rangos esemény fejlesztési fázisban vagy gyártásban lévő egészestés animációk alkotóinak kínál lehetőséget, hogy befektetőket, koproducereket vagy forgalmazókat találjanak. A Műanyag égbolt 2018-ban még csak filmtervként mutatkozott be ugyanitt, idén viszont már gyártás alatt lévő filmként fog részt venni az eseményen az 54 beválogatott projekt között – írta meg a Dot & Line

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta disztópikus filmje egy állatok és növények nélküli jövőben játszódik, ahol egy férfi próbálja megmenteni felesége életét, miután a nő végzetes döntést hoz. A főszerepeket Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia alakítják, akik a többi színésszel együtt nem csupán hangjukat adják a filmhez, hanem egy speciális animációs technika használatával maguk is megjelennek majd a mozivásznon. A rotoszkóp technika segítségével a leforgatott jelenetek alapján az animátorok kockáról-kockára rajzolják át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenése is a vászonra kerül. 

A Műanyag égbolt 2016-ban nyert támogatást a Filmalap Inkubátor programjában, később a Nemzeti Filmintézet további 216 millió forintot ítélt meg neki. A költségvetéshez tavaly a Eurimages is hozzájárult 142 millió forinttal, valamint a Szlovák Audiovizuális Alap is gyártási támogatásban részesítette. A Salto Film gyártásában, a szlovák Artichoke és a Proton Cinema koprodukciójában készülő film munkálatai várhatóan idén fejeződnek be, bemutatására 2022-ben számíthatunk.

El akarjuk hozni a közönségnek a magyar világvégét

Milyen érzés lehet a világjárvány közepén egy posztapokaliptikus világról animációs filmet készíteni? A sors furcsa alakulásának köszönhetően pontosan ezt éli át két animációs alkotó, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, akik öt éve dolgoznak Műanyag égbolt című nagyszabású filmjükön. Egy nemzetközi csapat és egy tucat nagyszerű színész segítségével az első magyar egészestés rotoszkóp animációs film munkálatain dolgoznak, a gyártás kezdete óta először a Filmhunak nyilatkoztak. Sosem látott képekkel és egy mozgó anyaggal csigázzák tovább a kíváncsiságunkat.

Forrás: Dot & Line