A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál alatt tartják a Venice-Gap Financing vásárt, ahol meghívott európai és nemzetközi produkciók kapnak lehetőséget, hogy a költségvetés még hiányzó részéhez támogatókat találjanak. A háromnapos marketen idén ötvenöt fejlesztés alatt álló projekt mutatkozhat be, köztük két magyar VR-tervet is beválogattak.

Az Open The Door To The 20th Century: The Scitovsky Villa című virtuális valóság filmben a budapesti Scitovszky-villát lehet bejárni 1939-as állapotában, azon a napon, amikor a franciák és az angolok háborút hirdettek a németek ellen. Az épületet korabeli fotók és festmény alapján alkotják újra, a beleélést pedig való színészek is segítik a néző számára. A film rendezője Magyari Zsolt.

"Rá szeretnénk világítani, hogy a történelem emberi sorsok és személyes történetek összefüggő szövete, amely visszatkintve egy konstruált naratívát alkot. Úgy gondoljuk, hogy egy történelmi kor személyes és szubjektív nézőpontjainak megismerésével közelebb kerülhetünk jelen korunk megértéséhez, és rádöbbenhetünk a saját részvételünk fontosságára. Masrészről tudatában vagyunk annak, és ez visszatükröződik az interaktív élményben, hogy mindannyian egyedi úton járunk, más társadalmi háttérrel, így más-más olvasatát adjuk a világnak. Célunk egy olyan virtuális valóság élmény létrehozása, amely tudatosságra, empátiára és társadalmi felelősségvállasra nevel" - írta a rendező a projektről. 

A projekt korábban részt vett a Biennale College Cinema VR workshopján, a Good Kids Production és a Budapesti Fővárosi Levéltár együttműködésében készül. A szakmai eseményen nemzetközi partnereket keres a projekthez. 

Szintén a Biennale College Cinema VR workshopról került be a válogatásba Fazekas Fanni Jamie & Jamie című projektje is. A szeptember 4. és 6. között zajló marketen az alkotók személyes találkozókon vehetnek részt szakmai döntéshozókkal.

Forrás: Venice Production Bridge/Good Kids Production 
Borító: Korabeli fotó a Scitovszky-villából (Forrás Good Kids Production)