"Most, hogy a veszélyhelyzetnek vége, a korlátozó intézkedések enyhülnek és folyamatosan nyilnak meg a határok, a nem EU-s állampolgárok speciális esetekben mentesülhetnek a karantén kötelezettsége alól. Jelenleg a nemzetközi produkciók előkészítése zajlik, azzal a céllal, hogy a gyártás minden kapacitást kihasználva újraindulhasson" - nyilatkozta a Varietynek Káel.

A fóti Mafilm stúdióban hetek óta folyik a munka, a Netflix Terra Vision című sorozatát július közepén kezdik forgatni. A Mafilm középkori díszleteit egy másik amerikai produkció bérelte ki, visszatér a Dűne stábja pótforgatás céljából, folytatódnak a Halo című, népszerű videojátékon alapuló sorozat, a The Banker's Wife című, a pénzügyi világban játszódó sorozat és a The Nightingale című 2. világháborús film munkálatai. Az utóbbiban Dakota Fanning és Elle Fanning egy testvérpárt alakít. A magyarországi stúdiók iránti kereslet továbbra is növekszik, folyamatosan érkeznek az ajánlatkérések a világ összes szegletéből. 

A NFI közlése alapján rekordot döntött tavaly a magyar filmipar, 565,6 millió dollárt (164,4 milliárd forintot) költöttek el a produkciók. Ez nagyjából a másfélszerese a 2018-as összegnek. A pénz 94 %-a a nemzetközi filmek gyártásából származik.

forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda - Nemzeti Filmiroda

A legtöbbet, 14 milliárd forintot az Emmy-díjas The Alienist című amerikai kosztümös krimisorozat második évadára, a Daniel Brühl, Dakota Fanning és Luke Evans főszereplésével készült Angel of Darknessre költöttek Magyarországon. A 2021-es bemutatóra tervezett Halo magyarországi költségvetése meghaladta a 12 milliárdot, és jelentős összeget, egyenként mintegy 7 milliárd forintot, költöttek a Shadow and Bones tévésorozatra, valamint a Harry Haft című életrajzi mozifilmre is.

A hazai gyártású produkciók június közepe óta forognak újra, Madarász Isti Átjáróház és Rohonyi Gábor-Vékes Csaba Szia, Életem! című alkotásai készülnek és további 15 mozifilmnek még idén elkezdődik a forgatása.

Az Európai Unió 15 ország számára nyitotta meg külső határait, az Egyesült Államok azonban nincsen közöttük. Az Index szerint ha egy tagállam az uniós listán nem szereplő országból is beenged embereket, azzal azt kockáztatja, hogy a többi uniós állam megtiltja az állampolgárai belépését. Azzal együtt, hogy az EU döntése jogilag nem kötelezi őket erre.

forrás: Variety/NFI/Index
borítókép: Timothée Chalamet és Rebecca Ferguson a Dűne című filmben