Az esemény nyitófilmje május 6-án Metod Pevec Frenk vagyok című, megrázó erejű alkotása, melyben Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, ki is volt apja valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette. A vetítés után, 21:45-kor kezdődő közönségtalálkozón ott lesz Metod Pevec rendező és a női főszereplő, Katarina Čas, aki Martin Scorsese-vel is forgatott a A Wall Street farkasában.

Metod Pevec filmrendező, forgatókönyvíró, író és színész 1958-ban született Ljubljanában, ahol filozófiából és összehasonlító irodalomból szerzett diplomát. Tanulmányai előtt és közben is számos szlovén és jugoszláv játékfilmben és TV-sorozatban szerepelt színészként. Leghíresebb szerepe Berk partizán alakja, Živojin Pavlović Viszlát a következő háborúban (Nasvidenje v naslednji vojni, 1981) című filmjében volt. A Frenk vagyok a harmadik nagyjátékfilmje.

 

Május 7-én, pénteken Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című alkotását vetítik. A film világpremiere a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon pedig 12 díjat nyert, többek az év legjobb szlovén nagyjátékfilmjének is megválasztották. A második világháború után játszódó, költői szépségű filmben sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból. A jugoszláv-olasz határ mentén elterülő gesztenyeerdő közepén él Mario, a mogorva és zsugori asztalos, aki hamarosan felesége koporsóját lesz kénytelen elkészíteni. A folyó másik oldalán él Marta, a környék utolsó szelídgesztenye árusa, aki arra készül, hogy örökre elhagyja ezeket a bús völgyeket, és új, jobb életre leljen.

Féltestvér

Végül május 8-án, szombaton a Féltestvér című film lesz műsoron, melynek középpontjában egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll. A történet két lányról szól, akik sohasem kedvelték egymást, ám végül a sors úgy hozza, hogy egy zűrös időszakban közösen bérelt lakásban kell élniük. Ahogy fokozatosan megismerik egymást, feldolgozzák a nehéz családi múltat és a testvéri szeretet végül minden konfliktuson átsegíti őket. Damjan Kozole alkotása számos nemzetközi fesztivál - Karlovy Vary, CineFest Miskolc, Belgrád és Cleveland versenyprogramjában szerepelt, a Szlovén Filmfesztiválon pedig Liza Marijina kapta a legjobb női főszereplőnek járó Vesna-díjat.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

címlapkép: Frenk vagyok