A 8. Magyar Speciális Filmfesztivál különleges filmes programjának célját a következő mondatban foglalták össze a szervezők: filmek fogyatékossággal élőktől és a fogyatékossággal élőkről.

A nemzetközi filmfesztivált 2022. november 7. és 9. között rendezik meg Budapesten, amire bárki nevezhet, akár több filmmel is. A kiírók csupán egyetlen kikötést támasztottak, hogy a fogyatékossággal élők témáját dolgozza fel a benevezett alkotás.

A Filmfesztivál több szakmai és kulturális programnak ad helyet. Szakmai bemutatókkal, workshopokkal és koncerttel is várják az érdeklődőket novemberben a megszokott helyszínen, a VI. kerületi Eötvös10 Művelődési Házban.

A Magyar Speciális Filmfesztivál az egyetlen olyan filmes seregszemle Magyarországon, amely a fogyatékossággal élő emberek életére hívja fel a társadalom figyelmét. A filmfesztivál felhívására a tavalyi évben 250 film érkezett a világ 50 országából.

Az idei zsűri tagjai Varsányi Ferenc, Emmy-díjas animációs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi oktató, Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, egyetemi oktató, Kulcsár Tamás rendező, Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Szövetségének elnöke, Szabó Bianka filmkészítő, Szaffner Gyula szakértő, ELTE-BGGYK. A felkért szakmai zsűri a kreativitásért, a hiteles ábrázolásért, a segítés és a méltóság bemutatásáért oszt ki pénzdíjakat.

A nevezési határidő függetlenfilmesek és hivatásos filmkészítők számára 2022. augusztus 14. vasárnap, fogyatékossággal élő, speciális filmesek számára 2022. szeptember 5. Nevezni a fesztivál Filmfreeway oldalán lehet. Az oldal szerint augusztus 5. és 12. között kedvezményesen lehet nevezni.

Forrás: Magyar Speciális Filmfesztivál