Kautzky József 1927. január 15-én született Soroksáron, 1946 és 1948 között végezte el a Színművészeti Akadémiát. 1949-ben a debreceni Csokonai Színház, 1949-től a pécsi Nemzeti Színház, 1952-től a Magyar Néphadsereg Színháza, 1958 és 1996 között a Jókai Színház, a Petőfi, a Thália, az Arizona, a Művész, valamint a Thália Színház tagja volt. Művészetének elismeréseként 1983-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Legtöbben a Szomszédok-ból ismerhetik, a népszerű telenovellában Veres Józsefet alakította. Az ötvenes évektől kezdve számos hazai filmsikerben tűnt fel epizódszereplőként, olyan nagynevű rendezőkkel dolgozott együtt, mint Máriássy Félix, Keleti Márton, Várkonyi Zoltán vagy Jancsó Miklós. Többek között játszott az Egy pikoló világos-ban, a Fapados szerelem-ben, a Meztelen diplomatá-ban, a Szegénylegények-ben, a Tizedes meg a többiek-ben vagy a Veréb is madár-ban.
Az utolsó mozifilmje a Három testőr Afrikában volt.

Hosszú, emlékezetes szerepekben gazdag karriert futott be a színházban is. "Mindent eljátszottam, amit csak szerettem volna, együtt alkothattam Latinovitscsal, Ruttkaival, Bessenyeivel, Kozák Andrással, Sinkovitscsal... erre szívesen gondolok, és a régi színházra is. Amikor még ünneplőben jártak az emberek az előadásokra, amikor szétnyílt a függöny, mennyei parfüm illata csapta meg az orrunkat" - mesélte a Bors riporterének, amikor a 90. születésnapján meglátogatták. Az ünnepségről videó is készült.