A közlemény szerint Fakan Balázs 47 játékfilm - köztük A veréb is madár, A kard, A pogány madonna, a Napló apámnak, anyámnak - dramaturgja, és több mint harminc dokumentumfilm - például a Csitári hegyek alatt és a Körúti esték - dramaturgja és forgatókönyvírója volt. Fakan Balázs 2006-ban Szkíta Aranyszarvas-díjat, 2007-ben Filmművész Szövetség életműdíjat kapott - tette hozzá Kisfaludy András.

2007-ben a Filmkultúra közölt vele hosszú interjút, melyben a gyerekkorától kezdve, a főiskolai évek, 1956 és a Budapest Stúdió érintésével az egész életéből felvillantott izgalmas epizódokat. Részletesen beszélt a munkamódszeréről és arról is, hogy tizenkilenc filmben tűnt fel apróbb szerepekben. A Tízezer nap-ban például derékig állt a vízben.

Az életműdíjről így nyilatkozott: "Életemben először ér ilyen kitüntetés, amire én soha sem vágytam, s nagyon jól meg voltam nélküle, az jut eszembe, amit a kereskedősegéd Lengyel Dini mondott valamikor: ha vádaskodnak ellened, ne magyarázkodj, ha dicsérnek, titokban mosolyogj a dicséreten. Az a fontos, amit te tartasz magadról, legbelül."